2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

A leváltott ukrán elnök Viktor Janukovics gépét nem engedték felszállni Donyeckből, nem tudni hol lehet most. Kiszabadult börtönéből legfőbb ellenfele, Julija Timosenko, aki szombaton megjelent a Majdanon, de vasárnap jelezte, hogy nem pályázik a miniszterelnöki tisztségre. A parlament nem hozta össze az új kormánykoalíciót, de megbízta az államfői feladatok ideiglenes ellátásával Timosenko bizalmasát, Olekszandr Turcsinovot. A kormányfőről, később döbntenek, Jacenyuk, Timosenko és az ő korábbi külügyminisztere, Pjotr Porosenko jöhet szóba. Kijevben már nyugodt a helyzet, de több kelet-ukrajnai városban meglehetősen feszült, mindkét oldalról utcára vonultak tüntetők. Közben az államcsődöt is el kéne kerülni, az EU segítséget ígért – a legfrissebb hírek szerint 20 milliárd eurót is adhatnak a reformokhoz –, Catherine Ashton külügyi főképviselő hétfőn Kijevbe érkezik tárgyalni. Az is kiderült, hogy Moszkva mégis hajlandó tovább folyósítani a tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitelt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán ellenzéki pártok - Vitalij Klicsko Udarja, Arszenyij Jacenyuk Batykivscsinája és Oleh Tyahnibok Szvobodája - elutasítják azt a vádat, hogy ők lennének felelősek a keddi vérontásért. "Soha nem szólítottuk fel az embereket arra, hogy fegyverkezzenek fel. Nálunk ez elvi kérdés. Minden egyes ember halála egy személyes tragédia számunkra" - írták egy közleményben.

    Az ellenzékiek azt is kifejtettek, hogy ők nem képesek visszahívni az embereket a Majdanról. "A feltétel, amit Janukovics szabott, nem realisztikus. Nem mi vittük ki az embereket a Majdanra, ezért nem is mi fogjuk őket visszahívni onnan. Az emberek majd saját maguk eldöntik, mit tegyenek, attől függően, hogy teljesülnek-e a követeléseik" - jelentették ki.

  • Franciaország, Németország és Lengyelország külügyminiszterei külön is találkoznak majd Kijevben csütörtökön Viktor Janukovics ukrán elnökkel, a találkozón pedig Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője is ott lesz. A három külügyminiszter az ellenzéki vezetőkkel is tárgyal majd Kijevben. A megbeszéléseket még az EU külügyminisztereinek rendkívüli ülése előtt tartják. (BBC)

  • A magyarországi utazási irodák jellemzően nem szerveznek csoportos utakat Kijevbe, gyakoribbak a határ menti utazások, többségükben nyugdíjasoknak, de ezekből sincs sok, mondta el Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője. (MTI)

  • Az ellenzéki vezetők közül Vitalij Klicsko videoüzenetben arról beszélt, hogy a kormány nem törődött az emberek követeléseivel, „ezért a békés tüntetések véres patthelyzetté változtak." Szerinte egyedül a hatóságok lépései a felelősek az erőszakért, az embereknek pedig csak egy követelésük van: Janukovics rezsime mondjon le. Arszenij Jacenyuk pedig arról beszélt, hogy nem könnyű megbeszéléseket tartani egy ilyen helyzetben, de még nehezebb nem megtartani azokat. Jacenyukot és Klicskót még kedd este hívta tárgyalni Janukovics elnök, de a megbeszélések eredménytelenül zárultak. (KyivPost)

  • Szankciókat vezetett be több ukrán politikus ellen az Egyesült Államok. Több olyan tisztségviselő vízumát érvénytelenítették, akiknek köze lehet a Majdani tüntetők elleni erőszakhoz, írja a Russia Today Geoffry Pyattra, Amerikai kijevi nagykövetére hivatkozva. Az Egyesült Államok egyébként szintén gondolkozik azon, hogy európai országokkal együtt szankciókat vezessen be közösen is Ukrajna ellen.

  • Legalább három újságíró megsérült Odesszában, amikor egy csoport baseball-ütővel támadt a kormányellenes tüntetőkre Odesszában. A támadásban a városi tv-csatorna két operatőre, és az ukrán Komszomolszkaja Pravda fotóriportere sebesült meg.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az ukrán kormánynak és parlamenti ellenzékének kell eldöntenie, hogy adott esetben kit kérnek fel közvetítőnek a válság megoldásához. (KyivPost)

  • A kedden kirobbant összecsapások után szerdán hajnalban a rendőrök újabb rohamot indítottak a kijevi Majdan téren tüntetők ellen. A válság egyre durvul Ukrajnában; a  tiltakozók Lvovban kormányépületekbe és a rendőrparancsnokságra törtek be, Krakovecnél pedig eltorlaszolták a lengyel határtól a városba vezető autópályát. Galéria a szerdai nap eddigi eseményeiről.

  • Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök úgy véli, ha tovább éleződik a válság Ukrajnában, és ukrán menekülthullám fenyegetné Közép-Európát, Magyarország, mint a V4-ek elnöke kezdeményezni fogja a belügyminiszterek találkozóját. Csehország egyelőre semmiféle menekülthullámot nem tapasztalt, de szükség esetén kész segítséget nyújtani a menekülteknek. Szerinte ebből a szempontból a legnagyobb veszély Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát fenyegeti. (MTI)

  • Megtiltotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az ukrán atlétáknak, hogy fekete karszalagot viseljenek szerdán a kedd éjjeli zavargások áldozatainak emlékére. A bizottság azzal érvelt, hogy az olimpián mindenfajta politikai demonstráció tiltott.

  • A délutáni kijevi járattal Budapestre érkezők közül megkérdezettek egyike sem ütközött különösebb akadályba a reptérre menet, nem ellenőrizték őket, a közlekedéssel sem volt gondjuk. A belvárosi részek lezárásával szembesültek, de leginkább a híradóból értesültek az eseményekről.

  • A Majdanon nincs pánikhangulat, a tüntetők nyugodtan készülődnek az estére, írja Twitterén az egyik tiltakozó. Az emberek a barikádokat építik újjá homokzsákokból és kövekből. A Reuters tudósítója szerint már a tér összes kövét felszedték az emberek, a Russia Today tudósítása szerint pedig folyamatosan száll füst a tér felett, mivel a tüntetők gumiabroncsokat égetnek.

  • Ungvári ostrom
  • Tízezres tömeg előtt megbilincselték és lelocsolták vízzel a volini körzet kormányzóját, Alekszandr Baskalenkót a radikális tüntetők, ő azonban nem mondott le posztjáról. Baskalenkót korábban megverték és összerugdosták, amiért nem volt hajlandó térdre ereszkedni az emberek előtt. 

    A lincselés elől a tüntetők egy csoportja mentette meg a kormányzót.

  • A Jobbik szerint Ukrajna a polgárháború szélére sodródott, az erőszakos cselekmények Kárpátaljára is átterjedtek, de az ellenzéki párt arra kéri a kárpátaljai magyarságot, hogy ne üljön fel a provokációknak. Szerintük a kormánynak ki kellene használnia a helyzetet, és határozottan fel kellene lépnie a magyarság érdekében, hogy egyetlen kárpátaljai magyarnak se kelljen elhagynia otthonát. (MTI)

  • Államcsínykísérlet miatt nyomozást indított az ukrán titkosszolgálat (SZBU) „egyes politikusok" ellen. Korábban Szerhij Arbuzov ügyvivő miniszterelnök ugyanezzel a bűncselekménnyel vádolta az ellenzéket.

  • „A magyar és a nyugati sajtó még mindig úgy néz arra, ami Kijevben történik, mintha européer demokraták küzdenének putyinista gazemberekkel a szabadságért. Ez egyszerűen nem igaz" – Gazda Albert, a Cink szerkesztője, korábbi indexes kollégánk, aki Kárpátaljáról származik, megpróbálja elmagyarázni, ki kicsoda az ukrán forradalomban, pontosan mit is akarnak, illetve mi lehet ennek az egésznek a kifutása.

  • Tüntetők gyűjtik az útburkolati köveket
  • Az esti rendőrattaktól tartó Majdani tüntetők egész nap gyártják a Molotov-koktélokat és óriási kupacokban gyűjtik az utcaköveket. Már mindekettőből elég sok van.

    Kijevi tüntetők készítitik a Molotov koktélokat
  • 1500 lőfegyvert és 100 ezer töltény szereztek a radikális tüntetők az elmúlt 24 órában az ukrán biztonsági erők szerint.  A biztonsági erők ezért egy "terrorellenes" műveletsorozatba kezdenek, írja a RIA Novosti orosz hírügynökség.

  • Közel száz maszkos, baseball-ütővel felfegyverkezett férfi támadt EU-párti tüntetőkre Odesszában, írja a KyivPost. Az ellenzék EuroMaidan oldala nem sokkal korábban arról számolt be, hogy három busszal érkeztek huligánok a városba.

  • Három ember megsebesült, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre Hmelnyitszkijben, állítja a Den lapra hivatkozva a BBC. A Ye.ua úgy tudja, hogy egyikük, egy középkorú nő kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

  • Szerdán este fél héttől szimpátiatüntetést lesz a Szent István Bazilikánál az ukrán demonstrálók és a kedd esti zavargások áldozatai mellett. Részletek itt.

  • A kijevi városvezetés döntése alapján szerdán harminc óvoda és huszonkilenc iskola zárva maradt. (KyivPost)

  • A kormányellenes tüntetők betörtek a rendőrparancsnokságra és más kormányépületbe Nyugat-Ukrajna legnagyobb városában, Lvovban. A tüntetők az összes fogvatartottak kiengdték a rendőrségi fogdából és megalapították a saját döntéshozó szervüket, a Néptanácsot, amely lényegében átvette a hatalmat az önkormányzattól.

    Az ellenzéki politikusokból, a Majdani tüntetők képviselőiből és különféle értelmiségiekből álló Néptanács teljes felelősséget vállalt a a lvovi körzet és a lakói jóllétért.

    A Lvov közelében lévő kisvárosban, Ivano-Frankivszkben szintén elfoglalták a rendőrőrsöt a tüntetők.

  • Az ukrán kormány „maximális objektivitásra" szólította fel a nemzetközi közösséget az országban kialakult súlyos válság megítélésében, azt kérik, hogy csak megbízható és igazolt tények alapján hozzanak döntést. A közlemény szerint az ukrán ellenzék fegyveres harcra szólította fel a tüntetőket, miközben az államvezetés folyamatosan „kompromisszum- és párbeszédkészségéről" tett tanúbizonyságot.

  • A délelőtt viszonylag nyugodtan telt, de délután megint összecsapások robbantak ki Kijevben. A Majdan körül több száz rendőr gyűlt össze, fénygránátokkal és vízágyúkkal próbálják feloszlatni a tömeget. Az ellenzék szerint helyi idő szerint este hatkor (magyar idő szerint ötkor) indítanak akciót a rendőrök. (AP)

  • Már 26 áldozata van az összecsapásoknak, 10 rendőr is meghalt, jelentette be Rajusza Bohatyrjova egészségügyi miniszter. Még mindig kórházban ápolnak 263 tüntetőt és 342 rendőrt. Összesen 751-en sebesültek meg az összecsapásokban. (KyivPost)

  • Egy Kijevben dolgozó olvasónk, László (nevezzük így) azt írta, a Majdan környéke hatósági zár alatt van, a kalasnyikovos rendőrök autókkal zárják el az utakat.

    Azokat a gépkocsikat, melyekben többen ülnek, megállítják és ellenőrzik, a csomagtartókat is kinyittatják. Ez az ellenőrzés automatikus a terepjáróknál és az annál nagyobb járműveknél.

    László szerint a Kijevbe vezető utakon még nagyobb az ellenőrzés, itt katonai szállítójárművek és kövekkel megrakott teherautók állnak keresztbe, mintegy 10-15 géppisztolyos rendőrrel. Buszokat, teherautókat, kamionokat be sem engednek, személyautóknál pedig szúrópróbás ellenőrzés van, ha többen ülnek az autóban, mindenkit kiszállítanak, átkutatnak.

    Nagyon sokan jönnek fel vidékről, és fel vannak készülve a nehéz előrejutásra. Az autópálya bevezető szakaszán, miután megállították a forgalmat, előkerültek az ásók és franciakulcsok és az autósok elkezdték bontani az autópálya korlátokat. Nem hagyják magukat, forradalmi hangulat van, Janukovics elnököt nem tekintik legitimnek, a megbuktatásáig harcolni fognak.

    - mondták el a helyiek Lászlónak.