Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

Orosz csapatok szállták meg a Krímet

2014.02.28. 12:06
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az alábbi videón állítólag az látszik, hogy katonai repülők közelednek a szevasztopoli repülőtérhez. A krími tatárok vezetője szerint ezek orosz helikopterek.

    Már katonai helikopterek is jönnek Krímre?
  • Ránézésre, orosz tengerészgyalogosoknak tűnnek, v. annak beöltözött speciális egység. Hogy most ezek esetleg GRU v. ukrán katonai speciális egységek...? Már csak az egyenruha, a felszerelés, és a jellegzetes kevlár rohamsisak miatt az Orosz Tengerészgyalogságra tippelnék. Viszont a fegyverek (AK-74M) nincsenek betárazva...!

    – írta Sándor.

  • Az Európai Unió hajlandó anyagi támogatást adni az ukrajnai gázvezeték-hálózat felújításához, mondta Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a Focus német hetilapnak. A rendszer nagyjavításának költsége több száz millió euróra is rúghat, a forrás előteremtésébe több nemzetközi pénzügyi intézményt be lehet vonni, köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD). (MTI)

  • Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök leváltotta Jurij Iljin admirálist, a vezérkari főnököt. Az ukrán flotta addigi parancsnokát még Viktor Janukovics nevezte ki múlt szerdán a vezérkari főnöknek. A BBC szerint meg nem erősített információk arról szólnak, hogy Iljin szívinfarktussal kórházba került csütörtökön.

  • Annyit fűznék hozzá, hogy a balról második katona esetében jól látszik, hogy a fegyvercső végén egy toldat van, amit vaktöltényes gyakorlatokon szoktak feltenni – igazi lőszerrel nem lehet lőni ilyenkor, hisz el van dugaszolva a cső átmérőjének nagy része.

    Emellett gyanúsan tiszta és újszerű az egész felszerelés

    – írta Ádám.

  • Az előbb gond nélkül leszállt egy Kijevből indult gép Szimferopolban a reptéren, most pedig elindult egy járat Moszkvába. A Flightradar alapján is zavartalan a reptér működése, hiába vannak fegyveresek az irányítótoronynál.

  • A bécsi hatóságok befagyasztották tizennyolc ukrán állampolgár ausztriai bankszámláit a kijevi kormány kérésére. Neveket nem mondtak, csak azt, hogy hazájukban korrupcióval és az emberi jogok megsértésével gyanúsítják őket.

  • Megkérdeztünk egy katonai szakértőt is az egyenruhákról, de a képek alapján szerinte is nehéz egyértelműen megállapítani, melyik országhoz tartoznak. Amit tudni lehet:

    • Digital Flora mintázata van a ruháknak, amit 2008-óta használ az orosz hadsereg.
    • Nem kizárt, hogy ukrán egyenruhákon is használják, de nem ez az elterjedt.
    • Ebay-en is lehet kapni ilyen mintájú felszerelést, orosz egyenruhaként hirdetve (de ez nem jelent semmit)
    • Itt van még egy kép a ruhákról. Ha úgy gondolja, hogy közelebb tud vinni minket a megoldáshoz, írjon nekünk a tema@mail.index.hu-ra!
  • Az ukrán kormány mindent megtesz, hogy rendezze a pénzügyi és gazdasági helyzetet, mondta Arszenij Jacenyuk, a csütörtökön megszavazott új miniszterelnök. Szerinte most az a legfontosabb, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát. „Támogatnak nemzetközi hitelezők, stabil a bankrendszerünk, és korábban is megoldottunk már pénzügyi és gazdasági válsághelyzeteket" – mondta Kijevben. (KyivPost)

  • Nem fekete ablakos terepjáróval, hanem metróval ment munkába az első napján Ukrajna új gazdasági minisztere, Pavlo Seremetya. Erről ő maga számolt be a Twitteren, szmájlikkal tarkítva.

  • Az ukrán jegybank bejelentette, hogy legfeljebb 15 ezer hrivnyának megfelelő külföldi valutát vehetnek fel naponta az emberek. Ez nagyjából 336 ezer forintnak felel meg. A hrivnya sokat vesztett értékéből a politikai válság miatt.

  • Egy kijevi parlamenti képviselő, Hennadij Moszkal szerint nem volt legitim a krími parlament csütörtöki döntése arról, hogy népszavazást lehet kiírni a félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról, mivel a 100 képviselőből csak 47 szavazta meg. 

  • Videó a repterek blokádjáról:

  • Szevasztopolban nem szállnak fel, vagy le gépek, de az ottani csak névleg nemzetközi repülőtér, a BBC szerint már évek óta nem járnak személyszállító gépek. Az ukrán védelmi minisztérium üzemelteti, itt van az ukrán Mig 29-esek támaszpontja. Éppen ezért alapvetően nem lenne meglepő, hogy katonák vették körbe a repteret, de az már igen, hogy nem tudni, kitől kapják a parancsokat.

  • Úgy tűnik, hogy kis késéssel de megérkezett Kijevből Szimferopolba a PS65-ös járat a Flightradar alapján.

  • Arra figyelmeztette a krími briteket a brit külügyminisztérium, hogy ne használják a szimferopoli repteret, ameddig a helyzet nem tisztázódik."Noha a repülőtér állítólag normálisan üzemel, nem ajánljuk az állampolgárainknak, hogy Szimferopolból repüljenek" - írta a minisztérium egy közleményben.

  • Miközben Európa aggódva figyeli, hogy vajon kettészakad-e Ukrajna, orosz parlamenti képviselők egy olyan törvényt terjesztenének elő, amely egyszerűbbé tenné új területek csatlakozását Oroszországhoz. 

    A törvényjavaslat szerint az is elég lenne az Orosz Föderációhoz csatlakozáshoz, hogy a csatlakozni kívánó terület népszavazáson vagy a parlamentben megszavazza, hogy ezentúl inkább Oroszországhoz tartoznak. A jelenlegi szabályozás szerint Oroszországnak is bele kell egyeznie egy újabb terület csatlakozásába.

    A javaslat egyik előterjesztője, az Igazságos Oroszország párt képviselője elismerte, hogy a törvényt az Ukrajnában kialakult instabil helyzet miatt szeretnék módosítani. A Krími félszigeten csütörtökön a parlament elfogadta, hogy népszavazással döntsenek a terület hovatartozásáról.

  • Egy gép közeledik Kijevből Szimferopolba, a Flightradar szerint a PS65-ös járatnak 12 percen belül kellene landolnia. A reptér szóvivője korábban azt mondta, hogy a fegyveresek jelenléte ellenére működnek, most megnézhetjük, hogy le tud-e szállni a gép, vagy esetleg átirányítják máshova.

  • Az ukrán 5-ös csatorna szerint egy orosz katonai hajó állta el a kikötő bejáratát Szevasztopolban. Balaklavában nagyjából húsz orosz tengerészgyalogos van az ukrán határőrség egységei előtt álló hajón.

  • A Krími Autonóm Köztársaság frissen kinevezett miniszterelnöke, Szerhij Akszjonov azt mondta, hogy teljes mértékben urai a helyzetnek. (Interfax)

  • A Russia Today krími tudósítója szerint a szimferopoli repülőtér körül álló katonák egyenruhája sem az orosz, sem az ukrána hadsereg egyenruhájára nem emlékeztet. Alekszej Jarosevszkij szerint a fegyveresek sisakja viszont hasonlít a krími különleges erők felszerelésére.

  • Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök összehívta rendkívüli megbeszélésre a biztonsági erők vezetőit a krími helyzet miatt. Ő is azzal vádolta az orosz erőket, hogy szerepük van a helyzet elfajulásában. (Guardian)

  • A szimferopoli reptér várójában, miközben nem sokkal messzebb fegyveresek állnak.

  • Az ukrán parlament arra kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy egy rendkívüli ülésen vitassák meg az ukrán helyzetet, Oroszországot pedig arra szólították fel, hogy fejezze be az Ukrajna területi egységét sértő műveleteket.

  • Egyenruhás fegyveresek a szimferopoli repülőtér egyik bejáratánál. A reptérnél álló katonákon nincs orosz vagy ukrán azonosító, de a reptér körül orosz karszalagot viselő fegyveresek irányítják a forgalmat.

  • Nagyjából háromszáz fegyveres van a szevasztopoli reptérnél, szemtanúk orosz katonáknak gondolják őket, írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • "A fekete-tengeri flotta egyetlen egységét sem küldtük a Szevasztopol melletti Belbek repülőtérre, és nem is vették blokád alá a repülőteret" - közölte az orosz hadsereg reagálva az ukrán belügyminiszter kijelentésére, miszerint az oroszok megszálltak két Krími repteret.

    Azt viszont az oroszok is elismerték, hogy "terrorelhárító" egységeik számát megnövelték a környéken, tekintettel a kialakult helyzetre. A terrorelhárító egységek feladat megvédeni a fekete-tengeri flottát és a katonák családjait.

  • A BBC helyszíni tudósítója szerint a fegyveresek nem az egyik terminált, hanem azt az épületet szállták meg, ahol az irányítótorony is van. Katonai egyenruhában érkeztek még késő éjjel, de az egyenruhák között is vannak kis különbségek. Daniel Sandford szerint annyi biztos, hogy nem ukrán katonák, de lehetnek oroszbarát fegyveresek, vagy akár orosz katonák is. Megmondani nem akarták, kicsodák.

  • A szimferopoli reptér szóvivője az Interfaxnak azt mondta, hogy normális működnek tovább a fegyveresek ellenére.