Gusztáv
3 °C
7 °C

Helikopterekkel, tankokkal törtek be a Krímbe

2014.03.15. 10:33 Módosítva: 2014-03-15 22:58:48

Az AP hírügynökség szerint 80, ukrán források szerint 120 orosz deszantos érkezett szombaton délután helikopteren és páncélozott harckocsikkal a krími Sztrelkovoje település közelébe, ahol elfoglaltak egy gázelosztó központot.

A BeregHír helyi lakosok beszámolói alapján arról írt, hogy Sztrelkovoje fölött az utóbbi napokban több alkalommal is megfigyeltek orosz katonai helikoptereket, amelyek most már biztos, hogy a térségben lévő Csernomorneftegaz gázelosztó állomást figyelték meg. A gázelosztó állomás elfoglalása előtt az orosz katonák a Sztrelkovoje felé haladó minden járművet megállítottak és ellenőriztek.

Más források az ukrán védelmi minisztérium közleményére hivatkoztak, amely szerint az ukrán ejtőernyősök meghiúsították, hogy orosz katonák megszállják az Arbat-földnyelvet.

Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint

ha bebizonyosodik, hogy igaz a hír, akkor az orosz-ukrán konfliktus botrányos kiterjedéséről van szó. 

Álarcos fegyveresek az újságírók hoteljében

Este több tudósító beszámolója szerint is álarcos, egyenruhás fegyveresek érkeztek a szimferopoli Moszkva Hotelbe, ahol sok külföldi újságírót szállásoltak el. A személyzet szerint egy terrorellenes gyakorlatot hajtottak végre, míg a krími védelmi miniszter arról beszélt, hogy a kijevi kormány fenyegetéseire válaszul érkeztek a hotelbe.

Vétóztak az oroszok az ENSZ-ben

A Pentagon bejelentette, hogy egy repülőgép-hordozóját a tervezettnél tovább a Földközi-tengeren tartja az ukrán válság miatt. Szemtanúk szerint orosz tüzérség és katonai teherautók érkeztek a Krím északi részére és hadgyakorlatot is tartottak az ukrán határnál. Az ukrán határőrök elkezdték ellenőrizni a Krímből az ország többi részére tartó vonatokat.

Közben a kelet-ukrajnai Donyeckben oroszpárti tüntetők ablakokat törtek be, egy  hatósági épületbe is megpróbáltak betörni, sikertelenül. A tiltakozók vezetője bejelentette, hogy átadták követeléseiket a bentieknek.

Minden követelésüket teljesíteni fogjuk

– mondta a tömegnek egy tisztségviselő. „Klasszikus, így kell beszélni a feldühödött tömeggel″ – kommentálta Mike Giglio, a Buzzfeed tudósítója a hírt. 4 óra körül a tömeget feloszlatták, de a szervezők vasárnap még több résztvevőre számítanak.

Eközben Moszkvában több ezren tüntetnek a katonai intervenció ellen, jelen vannak a Pussy Riot tagjai is. Francois Hollande francia elnök bejelentette: Párizs felülvizsgálja az Oroszország és Franciaország kötzi katonai együttműködést, ha a helyzet nem deeszkalálódik. (Ez arra utal, hogy nem szállítanák le a Mistral-osztályú helikopterhordozókat, melyeket az oroszok rendeltek, az egyiket Szevasztopolba szánják. A részleteket itt olvashatja.)

478166379

Joe Biden amerikai alelnök a jövő hét elején Lengyelországba és Litvániába látogat, hogy kifejezze az Egyesült Államok szövetségesi támogatását. A balti államokban, így Litvániában is jelentős orosz kisebbség él.

USA: veszélyes a határvidék a turistáknak

Az Egyesült Államok utazási figyelmeztetést adott ki az ukrán-orosz határvidékre. A közlemény szerint Oroszországból nincs hír fegyveres konfliktusról, de „a határvidékre utazóknak tisztában kell lenniük a feszültség kiterjedésének veszélyével", írja a Reuters.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton szavazott az amerikai indítványról, ami illegálisnak minősítené a Krím függetlenségéről és Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazást. Borítékolható volt, hogy az oroszok megvétózzák a határozattervezetet, ez így is lett, Kína pedig tartózkodott. 

Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken találkozott Londonban, ahol hat órán keresztül próbáltak megállapodásra jutni, sikertelenül. Kerry figyelmeztette az orosz külügyminisztert, hogy komoly szankciókat vonhat maga után, ha Oroszország „nem változtat az események menetén".

A donyecki régió ukrán vezetője szerint az oroszok álltak a pénteki összecsapások mögött, amiben egy ember meghalt. Pénteken Harkovban is összecsapások voltak, itt két ember halt meg. Az orosz külügyminisztérium szerint az ukrán hatóságok „elveszítették a kontrollt" az események felett. A külügyminisztérium hozzátette, hogy

tisztában vagyunk az [orosz] honfitársaikért viselt felelősségünkkel, és fenntartjuk a jogot, hogy a védelmünk alá helyezzük őket.

Ez ugyanaz az érvelés, amivel a Krímet is megszállták az orosz katonák. Ukrajnában attól tartanak, hogy Oroszország a Krímen kívüli területekre is bevonulhat, ehhez pedig az ottani erőszakos eseményeket használhatja hivatkozási alapnak. Az orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában azt mondta, hogy nem tervezik megszállni Ukrajnát.

Sok a vörös csillag

Az Index tudósítója Szimferopolban nagy mennyiségű vörös csillagra figyelt fel, amelyek még az elmúlt rendszerből maradtak ott. Ezeket friss, oroszbarátságot hirdető transzparensek egészítették ki, a vonaton pedig orosz karszalagos milicisták keresték az újságírókat. Tudósítónk speciális módszerrel jutott át az ellenőrzésen: még aludt, amikor átnézték a kabinját. Beszámolóját itt olvashatja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!