Ők gyilkolták halomra az iskolás gyerekeket

2014.12.17. 20:26

A Talibán fotókat tett közzé azokról a terroristákról, akik pakisztáni iskolásokat gyilkoltak az ország történetének legbrutálisabb terrortámadásában. Az iskolába egy hátsó falon átmászva jutottak be. A gyerekeket halomra lőtték teremről teremre járva, több női alkalmazottat élve elégettek a diákok szeme láttára.

free

Legalább 132 gyermek és 9 felnőtt halt meg a támadásban, osztályról osztályra gyilkolták le a gyerekeket. A hét támadó közül egy felrobbantotta magát, az áldozatok többségét ez az öngyilkos merénylet ölte meg. A támadók célja nem a túszejtés volt, hanem az, hogy minél több diákkal végezzenek. Az iskolát a hadsereg tartotta fenn.

A tálibok a támadással elmondásuk szerint azt bosszulták meg, hogy a hadsereg offenzívát indított ellenük az Afganisztánnal határos észak-vazirisztáni törzsi területen. A pakisztáni Talibán szóvivője, Mohammad Khurasani bejelentette: több támadásra kell számítani. Azt mondta,

a pakisztáni hadsereg is végzett tálib harcosok családjával, ezért megérdemlik a bosszút.

Egy ajtó mögé bújt

A diákok az iskola dísztermében egy pályaválasztási előadáson vettek részt, ahova váratlanul félkatonai egyenruhába öltözött fegyveresek törtek be.

„Láttam, ahogy egy pár nagy fekete csizma közeledik felém, valószínűleg a pad alatt elbújó gyerekeket kereste” – mondta egy 16 éves diák, aki halottnak tettette magát, és a szájába tömte a nyakkendőjét, hogy ne tudjon sikítani. Mindkét lábát eltalálták a térde alatt.

Olyan mozdulatlanul feküdtem, ahogy csak tudtam, becsuktam a szemem, és vártam, hogy mikor lőnek meg megint. Olyan volt, mintha a halál közeledne felém.

– mondta. Miután a fegyveres kiment a teremből, megpróbált feltápászkodni, de csak átmászni tudott a szomszéd terembe.

Terrorizmus számokban

17 958 ember halt meg a terrorizmus áldozataként 2013-ban, az előző évhez képest 61 százalékkal, 2000-hez képest pedig ötszörösére nőtt az áldozatok száma. Az összes haláleset kétharmadáért négy szervezet, az Iszlám Állam, a Boko Haram, a Talibán és az al-Kaida volt felelős. Az áldozatok több mint 80 százaléka öt ország, Irak, Afganisztán, Pakisztán, Nigéria és Szíria között oszlik meg. Részletesen itt írtunk a globális terrorizmus-indexről, itt pedig a sokkoló novemberi terroradatokról: Egy hónapban kétszer annyi halott, mint szeptember 11-én.

Az ENSZ főtitkára, az Egyesült Államok és az Európai Parlament elnöke is élesen elítélte kedden a pakisztáni Pesavarban egy iskola ellen végrehajtott tálib terrortámadást, itt gyűjtöttük össze a világ vezetőinek nyilatkozatait.

Borzalmas volt, amikor megláttam az iskolatitkár égő holttestét. A székében ült, csöpögött a vér a testéből, miközben égett.

– emlékezett vissza. Miután egy az iskolában dolgozó katona holttestét is meglátta, egy ajtó mögött bújt el. Elvesztette az eszméletét, csak a kórházban ébredt fel.

Ennyi maradt az igazgatói irodából, ahogy az egyik támadó felrobbantotta magát:

Amikor a BBC tudósítója bejárta az iskolát a támadás után, ez a látvány fogadta: