Árpád
-2 °C
3 °C

Az FBI vádat emelne a CIA szexbotrányba keveredett igazgatója ellen

2015.01.10. 08:42

Az FBI és az igazságügyi minisztérium ügyészei azt javasolják, emeljenek vádat David Petraeus nyugállományú tábornok ellen, aki CIA igazgatói tisztsége idején titkos információkat szolgáltatott ki a szeretőjének, írja az MTI.

David Petraeus és felesége, Holly
David Petraeus és felesége, Holly
Fotó: Kevin Lamarque

A New York Times szerint most Eric Holder igazságügyi miniszteren múlik, hogy vádat emelnek-e, ami viszont a 62 éves Petraeus bebörtönzéséhez vezethet. Márpedig őt korábban sokan nemcsak a nemzedéke legtehetségesebb katonai vezetőjének tartottak, de komoly esélye volt arra is, hogy a későbbiekben valamikor versenybe szálljon a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségéért.

Elnöki szék helyett szexbotrány

Ahogy azt korábban az Index is megírta, az amerikai igazságügyi minisztérium azt követően indított vizsgálatot David Petraeus  ellen, hogy kiderült: házasságtörő viszonyt folytatott életrajzírójával, a hadsereg tartalékos állományához tartozó Paula Broadwellel. A volt tábornok 2012. november 10-én, a kapcsolat nyilvános lelepleződése és az elnökválasztás után azonnal távozott a CIA éléről.

David Petraeus és Paula Broadwell
David Petraeus és Paula Broadwell

David Petraeus korábban kijelentette, hogy sohasem juttatta tikos információkhoz Broadwellt, és nem bocsátkozott vádalku-tárgyalásokba annak érdekében, hogy elkerülhesse a megalázó bírósági eljárást. Röviddel azután, hogy távozott a CIA éléről, Barack Obama elnök kijelentette:

Semmi sem bizonyítja, hogy Petraeus titkos anyagokat szivárogtatott volna ki a szeretőjének.

A vizsgálat azonban megállapította, hogy a volt tábornok megsértette a titokvédelmi előírásokat: többek között titkos iratokat adott át a szeretőjének.

Holder igazságügyi miniszternek, aki korábban példátlan szigorral lépett fel az újságíróknak kényes információkat kiszivárogtató újságírókkal szemben, az ügyben illetékes ügyészek szerint még decemberben meg kellett volna hoznia a döntését a Petraeusszal szembeni vádemelés ügyében. Főleg azért, mert alacsonyabb rangú személyeket sokkal kisebb kihágásokért is felelősségre szoktak vonni. 

Petraeus a CIA-igazgatóságról történt lemondása után tanított és üzlettárssá vált a világ egyik legnagyobb magántőke-befektetési cégénél, a Kohlberg Kravis Robertsnél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?