Rikárdó családját meglátogatta a BBC

2015.02.09. 10:44

Fátyol Mihály és zenekara addig voltak Makó leghíresebb roma szülöttei, amíg Rikárdó meg nem érkezett – írjaA kisbaba, aki megosztott egy országot című riportjában a BBC.

Az újév első kisbabája Novák Előd jobbikos képviselő cigányozós kirohanása után lett ismert. Novák arra a hírre, hogy 2015 első kisbabája roma származású, azt reagálta a Facebook-oldalán, hogy „a 2015-ben elsőként – 23 éves anya harmadik gyermekeként! – megszületett Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol”.

„Mi nem segélyen élünk, nem voltunk soha büntetve, van szakmám, nehézgépkezelő vagyok, csak azért nem tudok a szakmámban elhelyezkedni, mert még le kell tennem a KRESZ-vizsgát, amire most gyűjtjük a pénzt. Jelenleg az önkormányzatnál közmunkásként dolgozom, adót fizetek, a köz javát szolgálom, munkámmal eddig mindenki elégedett volt” – fogalmazott Rikárdó apja.

„Semmi személyes, csak épp evett, úgyhogy fáj a hasa” – nyugtatták a BBC riporterét Rikárdó szülei, aki sírva fogadta az újságírót. Majd elmondták: korábban nem találkoztak rasszizmussal, ellenségeskedéssel a környéken, ahol ők az egyetlen roma család.

Amikor a fiam 18 éves lesz, eldöntheti, hogy romaként vagy nem romaként szeretné magát meghatározni. Nem az ő hibája, hogy pár pillanattal éjfél után született erre világra. Lehet, hogy volt ezelőtt is rasszizmus az országban, de nem éreztük. Szeretünk itt élni, mindenki kedves velünk. Most a kisbabánk ad erőt, hogy át tudjuk ezt is vészelni.

mondta Rikárdó apja. (A férfi első nyilvános megszólalásáról itt írtunk.) Arról, hogy Novák Előd miért cigányozhat nyilvánosan büntetlenül, itt kérdeztünk szakembereket.