Cameront a királynő várja, Miliband lemond, Farage elbukta a körzetét

Élő
2015-05-08T064018Z 1736551956 LR2EB580IIVOW RTRMADP 3 BRITAIN-EL
2015.05.08. 01:55

David Cameron konzervatívjai az exit pollt is felülmúló nagy győzelmet arattak a csütörtöki brit parlamenti választásokon, a BBC szerint a szükséges 324 fős többség fölé növelhetik képviselői helyeik számát, miközben a Munkáspárt 28 éve nem látott mélységbe esett vissza. Cameron eddigi koalíciós partnerei, a liberális demokraták hatalmasat buktak, a skót nacionalisták viszont taroltak. Brüsszelben indul a fejvakarás a beígért, EU-tagságról szóló népszavazás miatt, a liberális demokraták volt vezetője pedig nyilvánosan megeszi a kalapját pártja rossz szereplése miatt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Facebook sajátos módon sarkallta szavazásra brit felhasználóit csütörtökön: az oldal tetején megjelent egy gomb “Leadtam a szavazatomat a választásokon” felirattal, alatta pedig az szerepelt, eddig hányan nyomták meg. Azt nem mutatta, ki melyik pártra szavazott, azt viszont igen, mely ismerőseink kattintottak már rá. Több mint egymillióan jelezték ilyen módon, hogy szavaztak.

    Screen Shot 2015-05-08 at 06.58.10.png
    Fotó: Facebook

    A közösségi oldal statisztikái szerint főleg 25-35 év közötti nők nyomogatták lelkesen a gombot, a legtöbb kattintás pedig reggel 9 és este 8 körül érkezett. A grafikon egyébként leginkább A kis hercegből már ismert “a kígyó, aki lenyelte az elefántot” alakzatra emlékeztetett, bár voltak, akik Paddy Ashdown kalapját vélték felfedezni benne.

  • „A számok önmagukban nem zárják ki, hogy Ed Miliband miniszterelnök legyen” — fogalmazott Lord Mandelson volt munkáspárti miniszter az ITV-nek — „de amire az országnak szüksége van, és amit a pártoknak biztosítaniuk kell, az egy stabil és tartós kormány. Ezt nem feltétlenül az a párt fogja alapítani, amelynek többsége van, hanem azon pártok koalíciója, melyek képesek lesznek ilyen tartós együttműködés létrehozására”. Mandelson szerint az exit pollok alapján nagyon nehéz lenne Ed Milibandnek kormányt alakítania.

    Az ITV riporterei Natalie Bennettet, a Zöld Párt vezetőjét is kérdezték a prognózisról. Bennett egyelőre nem kívánt nyilatkozni az exit poll által jósolt két parlamenti székükről, mint mondta, szeretnék megvárni az eredményeket.

  • A BBC 1-en John Curtice professzort, a 22 ezer ember megkérdezésével készített exit poll főszervezőjét éppen arról kérdezik, biztos-e az exit poll eredményében. Egy munkáspárti forrás szerint már korábban is előfordult, hogy exit pollok „hibásak voltak”. Az első adatok szerint a legnagyobb párt a konzervatív lesz a parlamentben, bár nem lesz többsége, a libdemek pedig 47 parlamenti helyet veszíthetnek a választásokon.

  • Emlékeznek Jesse Rae skót popsztárra, aki hatalmas karriert futott be a nyolcvanas években Over the Sea című slágerével? Nem? Nos, ezzel nincsenek egyedül, pedig igazán emlékezetes videója volt, melyben a főhős festői skót tájban és még festőibb középkori páncélban énekel.

    A 63 éves Rae azonban nemrég ismét beküzdötte magát a reflektorfénybe, mégpedig azzal, hogy független jelöltként indult a választásokon Skóciában, és páncélját kampányolás közben sem volt hajlandó levetni. “Hányok a politikai rendszertől” - fogalmazott nemrég egy választási vitában, ahol programjáról nem árult el túl sok részletet, a lokálpatriotizmusán túl. “Itt éltem és itt is fogok meghalni, és a Határvidéket a világ legszuperebb helyévé akarom tenni” — nyilatkozta.

    11069650 1612365195667450 2007435825125049341 n

    Nagyon drukkolok Rae-nek, hogy bekerüljön a parlamentbe, bár erre elég kevés esélye van. Ráadásul fantasztikus imidzsét is cenzúrázták: a helyi önkormányzat a választások előtt külön felhívta rá a figyelmét, hogy bár sisakban és páncélban minden további nélkül leadhatja szavazatát, az 5 láb (mintegy másfél méter) hosszú skót claymore kardját otthon kell hagynia, mivel azzal nem fogják beengedni a szavazóhelységbe.

  • Rendkívül szórakoztató mashup-videót gyártott a brit Sky News, hogy ezzel reklámozza választási különkiadását. A szívmelengető alkotásban David Cameron, Ed Milliband, Nick Clegg és Nigel Farage éneklik el az I Swear című popszámot (a 40 körüli olvasók biztosan emlékeznek rá, 1994-ben volt gigasláger). Ilyenek vannak benne, hogy: "lehet, hogy néha hibázom, de sosem törném össze a szíved". A pártatlanság jegyében hiányoljuk a videóból Nicola Sturgeont (SNP) és Jenny Jonest (zöldek), bár igaz, az eredeti R&B-kvartettben sem voltak nők.

  • A kampánycsend miatt egészen este tízig (magyar idő szerint tizenegyig) nem foglalkoznak választási témákkal a brit tévécsatornák. Online azonban elérhetőek a korábban adásba került műsorok, így Charlie Brooker humorista zseniális Election Wipe-ja is, mely egyszerre politikai kabaré és a média, illetve a BBC-s műsorkészítés paródiája. Sajnos a BBC iPlayer nem elérhető Magyarországról, de a műsor egyik szegmensét felrakták a YouTube-ra is. Ebben Emily Vezetéknév, a sztereotipikus közszolgálati tévériporter a bevándorlásról készít rendkívül klisés műsort.

    A felkonf (0:30-tól) például a következőképpen hangzik: „Beefeaterek, délutáni tea, Dover fehér sziklái. Ezek mind ikonikus felvételek, és mindet nagyon könnyű előkeresni az archívumból, talán ezért váltak Nagy-Britannia szimbólumaivá. De a modern Nagy-Britannia nem csak abból áll, amit a Wikipedia úgy jellemez, hogy 'egy partszakasz, mely kalciumkarbonát lemezekből épül fel', ezért sétálok végig egy forgalmas utcán, különböző kulturális hátterű emberek között, kissé közönyösnek tűnve, és úgy hangsúlyozok, mintha egy természetfilm narrátora lennék.” A riport pedig a következő szavakkal zárul: „...és ha végre vége ennek a forgatásnak, és leáll a kamera, akkor keresek egy kávézót, ahol majd szarok egyet, aztán meg hazamegyek.”

    De nem csak a riporterek szókimondóak: pártállástól függetlenül mindenkit kisípolnak ebben az előzetesben, amelyben úgy tűnik, mintha kampányolás közben káromkodnának a politikusok. Pedig csak a keményen dolgozó kisemberek (working people) kifejezésbe sípolnak bele olyanformán, mintha a kortesbeszédekben a “kibaszott nép” szerepelne. Miért nincs itthon ilyen műsor?

  • Az angolok mindig is híresek voltak arról, hogy a kutyákat legalább annyira szeretik, mint a gyerekeket, illetve sok esetben jobban. (Stanley Johnson, a londoni polgármester, Boris Johnson édesapja például készségesen bevallotta gyermekeinek annak idején, hogy az állatokat jobban szereti náluk.) Így aztán nem meglepő, hogy a választások kapcsán is cuki kutyusokkal van teli a Twitter: a polgárok ugyanis lelkesen fotózzák a szavazóhelységek előtt kedvenceiket, aztán #DogsAtPollingStations címkével posztolják őket. Ide kattintson cuki ebekért!

    A Twitteren nem kevesen vetették fel, hogy vajon be lehet-e vinni a kutyát is a szavazáshoz, vagy muszáj kikötni addig a szavazóhelyiségen kívülre. Ha pórázon van, akkor egyébként be lehetett volna, ennek ellenére sokan inkább biztosra mentek, és kint hagyták kedvencüket.

Vissza az összes bejegyzéshez