János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öngólt lőtt Orbánék 1,4 milliárdos washingtoni pancserlobbistája

DSZZS20150304112
2015.05.19. 12:43 Módosítva: 2015.05.19. 13:37
Két fontos amerikai magyar vezető is visszamondta a tanúskodást azon a Magyarországról szóló keddi kongresszusi meghallgatáson, melyet Dana Rohrabacher, Washington legnagyobb Putyin-rajongója hívott össze. A meghallgatás mögött Connie Macknek, az Orbán-kormány és a Századvég 1,4 milliárdért felbérelt és most nagyon bizonyítani akaró washingtoni lobbistájának a senkivel sem egyeztetett magánakciója áll. Az amerikai magyarok hiába próbálták elérni, hogy napolják el a szerintük csak károkat okozó eseményt. A kormány pancserlobbistája ugyanis egy olyan meghallgatást lobbizott ki, ahol ostorozni fogják Orbánékat, és biztosan szó lesz a szélsőjobbról is.

Ilyen még tényleg nem volt: kedd este pár óra eltéréssel Magyarország lesz a téma az Európai Parlament plenáris ülésén és a washingtoni kongresszusban is, a kérdés csak az, melyikből jövünk ki rosszabbul. 

Putyin szkandercimborája akcióba lendül

Ahogy múlt pénteken megírtuk, május 19-én az amerikai kongresszus képviselőházának egyik albizottsága (Európa, Eurázsia és új típusú biztonságpolitikai kihívások) meghallgatást tart a magyar–amerikai viszony jövőjéről. A meghallgatást a bizottságot vezető republikánus képviselő, Dana Rohrabacher hívta össze, aki több mint húsz éve, egy szkandermeccs óta Vlagyimir Putyin jó barátja, folyamatosan Putyin-barát álláspontot képvisel, és ennek megfelelően nagyon rossz a washingtoni megítélése. Mivel a magyar–amerikai viszony megromlásának egyik fő oka éppen az Orbán-kormány keleti nyitása és közeledése Vlagyimir Putyin Oroszországához, a meghallgatás eredeti célja pedig a viszony javításának elősegítése lett volna, 

Rohrabacher személye önmagában súlyos kockázat.

Információink szerint a kongresszusi esemény az albizottsági elnök egykori képviselőtársa, Connie Mack volt floridai képviselő lobbizásának eredménye, akivel Rohrabacher hosszú évekig ült együtt a külügyi bizottságban. Mack cégeit tavaly bérelte fel a Miniszterelnökség és a Századvég egy közel 1,4 milliárdos szerződéssel: Macket már a Wikipédia-oldala is Orbán Viktor lobbistájaként említi, a külföldi lobbistákat nyilvántartó amerikai adatbázisban pedig kizárólag Mack cégei szerepelnek Magyarország bejegyzett „ügynökeiként". Macket egykori kampányfőnöke, Arthur Finkelstein hozta közel az Orbán-kormányhoz. Finkelstein Orbán Viktornak is régóta ad tanácsokat, a miniszterelnök pár nappal ezelőtti állítása szerint gyakran találkoznak; időközben Finkelstein Habony Árpáddal is indított egy közös tanácsadó céget Londonban.

Hiába él már egy jó ideje a szerződése, Connie Mack lobbitevékenységéből amerikai magyar forrásaink szerint egészen idáig nem lehetett látni eredményeket. A keddi meghallgatás azonban váratlanul és igen kellemetlenül ért mindenkit: Mack ugyanis a magyar külügyi apparátustól és a Fidesszel eredetileg baráti viszonyt ápoló amerikai magyar szervezetektől teljesen függetlenül lépett akcióba. A meghallgatás kiharcolása utóbbiak bírálatai szerint teljesen értelmetlen, időszerűtlen, sőt rendkívül káros is,

Mack pedig teljesen járatlan a magyar ügyekben.

A lobbista ellen lobbiztak az amerikai magyarok

Az első hivatalos meghívó szerint a meghallgatáson tanúskodott volna két fontos amerikai magyar szervezet vezetője is: Koszorús Ferenc az Amerikai Magyar Szövetségtől és Maximilian Teleki az Amerikai Magyar Koalíciótól. Hogy Koszorús mégsem vállalja a meghallgatást és írásos véleményt ad be, már pénteken megírtuk, pár nappal később pedig ezt az Amerikai Magyar Szövetség elnöke a Heti Válasznak egy interjúban is megerősítette.

Koszorús szerint „mindenki számára rejtély", miért hívták össze a meghallgatást, annak időzítése pedig rossz, „egyik félnek sem használ”, éppen ezért nem is vállalta a személyes részvételt. A meghallgatást vezető Rohrabacherről ő is azt emelte ki, hogy régi barátság fűzi Putyinhoz és megkérdőjelezte a NATO létjogosultságát, miközben egy erős és kibővített NATO egyaránt nemzeti érdek az USA és Magyarország számára. A Heti Válasz kérdésére, miszerint a meghallgatást „Magyarország újonnan létrehozott amerikai lobbicsoportja szervezte”, Koszorús ezt válaszolta:

Csak remélni tudom, hogy nem ők kezdeményezték.

Még annak a lobbistának is tisztában kell lennie a jövő hétre kitűzött meghallgatás veszélyeivel, aki nem különösebben jártas a magyar ügyekben. Ezért minden valamire való lobbista minden követ megmozgat annak érdekében, hogy ezt az eseményt elnapolják.

Koszorús félelme szerint ugyanis a meghallgatáson a magyar kormány ostorozását lehet majd csak hallani. Az Index más forrásokból is úgy értesült, az amerikai magyar szervezetek valóban „minden követ megmozgattak”, hogy abszurd módon a magyar kormány hivatalos lobbistája ellenében kilobbizzák a meghallgatás elnapolását.

A részvételt Koszorús mellett időközben visszamondta az Amerikai Magyar Koalíció élén álló Maximilian Teleki is, ám az elnapolást mégsem sikerült elérni.

Biztosan téma lesz a szélsőjobboldal

A meghallgatáson eredetileg is tanúskodók közül tehát csak a magyar kormánnyal várhatóan eléggé kritikus szereplők maradtak meg, vagyis Orbánék szempontjából a helyzet még tovább is romlott. Egyikük Simonyi András, Magyarország 2002 és 2007 közötti, szocialista kormányok alatti nagykövete, másikuk pedig Ted Stahnke, a Human Rights First (HRF) alelnöke. Stahnke az egyik szerzője a magyar és görög gyűlöletpártok felemelkedéséről és veszélyeiről szóló HRF-jelentésnek, melyben felsorolják a Fidesz és a Jobbik kapcsolatának aggasztó részleteit is. A magyarországi szélsőjobb helyzete garantáltan előkerül tehát a meghallgatáson.

A frissített napirend szerint Koszorús és Teleki helyére végül sikerült szerezni két beugrót. Az egyik Hoyt Brian Yee karrierdiplomata, jelenleg európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyettes, a másik pedig Kurt Volker, az Arizonai Állami Egyetem részét képező, John McCain republikánus szenátorról, volt elnökjelöltről elnevezett McCain Intézet vezetője. 

Volker korábban az Egyesült Államok NATO-képviselője volt, illetve több évig dolgozott a budapesti nagykövetségen is. Jól beszél magyarul, és hagyományosan mérsékeltebb álláspontot foglal el az Orbán-kormánnyal szemben, a budapesti kormány tehát leginkább tőle várhat megértőbb hozzáállást

Volker tavaly, a kitiltási botrány idején az ATV-nek adott interjújában arról beszélt, az amerikai kormány csalódása Magyarországban sok elemből áll össze:

...a bálványosi Orbán-beszédtől kezdve a médiaügyeken át az orosz viszonyig, de említhetném a választási törvények megváltoztatását és az új alaptörvényt is. 

Volker szerint a legélesebb kérdés az Egyesült Államok és Magyarország között a putyini Oroszországhoz való viszony, azonban szerinte Washingtonban sokan nem értik meg, hogy az Orbán-kormánynak már nem a baloldali hatalomra kerülése az alternatívája:

Vannak, akik még mindig azt hiszik, hogy a verseny a Fidesz és a szociáldemokrata baloldali ellenzék között zajlik, mintha Bajnai leválthatná Orbánt. Pedig a legnagyobb veszély a szélsőjobb, és ezt a Szijjártó úrnak is elmondtuk, hogy a kormány felelőssége, miként lép fel ezzel szemben.

Az azóta eltelt hónapokban a kérdés csak tovább éleződött a Jobbik tapolcai győzelmével és előretörésével a közvélemény-kutatásokban, valamint a Fidesz és a magyar kormányfő részben erre is reakcióként adott, nyíltan és durván bevándorlásellenes, menekültellenes és halálbüntetés-párti üzeneteivel, melyekről Strasbourghoz hasonlóan ma este Washingtonban is muszáj lesz beszélni. 

A kongresszusi meghallgatásra magyar idő szerint 20 órától kerül sor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!