És mit csinálnak most a menekültek, hogy hozzánk már nem jöhetnek?

2015.10.18. 13:24

Lényegében a volt Jugoszlávia belügye lett a menekültkérdés, miután Magyarország pénteken lezárta a déli zöldhatárt Szerbia után a horvát határszakaszon is. Az MTI vasárnap híreiből is ez derül ki.

Egyfelől ugyanis a Horvátországban lévő migránsok most Szlovéniába tartanak, ahogy ezt Zágrábban már korábban bejelentették. Vasárnap délelőtt egy újabb, mintegy 300 fős csoportja érkezett a horvátországi Csáktornyáról a Muraszerdahely-Petesháza horvát–szlovén határátkelőhely szlovén oldalára, Petesházára. A hét, menekültekkel teli busz a szlovén területig szállította a migránsokat, így nem kellett átgyalogolniuk a két országot elválasztó Mura folyó hídján.

Másfelől pedig ismét megnehezedett a menekültek belépése Szerbiából Horvátországba. Szintén az MTI arról számolt be szerb sajtóhír nyomán: több száz, körül húsz autóbusznyi migráns várakozik Szerbiában, arra, hogy átengedjék a szerb–horvát határon.

A magyar–horvát zöldhatár lezárását követően Horvátország Szlovénia felé irányítja a menekülteket. Ljubljana azonban bejelentette, hogy naponta csupán 2500 embert tud fogadni, ami jelentősen lelassította a mozgásukat. A menekültek egyelőre nem tartózkodnak néhány napnál tovább Szerbiában, de az ország felkészült arra az esetre is, ha jelentősen meghosszabbodna az itt-tartózkodási idő, mondta Nenad Ivanišević szerb szociálisügyi államtitkár.

Az államtitkár a déli határunkon lévő kerítésről azt mondta: a határfalak emelése nem jelent megoldást, azok nem tudják megállítani a migránsokat az Európai Unióba vezető úton. „Azokat, akik a háború elől menekülnek, semmilyen fal nem állíthatja meg”.