Könnyeivel küzdve beszélt Obama a fegyvertartás korlátozásáról

2016.01.05. 19:07

„Valahányszor ezekre a gyerekekre gondolok, dühös leszek” – mondta könnyeivel küzdve a Fehér Házban felszólaló Barack Obama a Sandy Hook általános iskolában lelőtt diákokra utalva. Az amerikai elnök a fegyvertartás szabályainak tervezett változtatásait bejelentve azt mondta, túl sokszor kellett lövöldözések után megszólalnia. Szerinte az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ország, ahol ilyen tömeges erőszak ilyen gyakran megtörténik. Beszédét a fegyvertartás korlátozásáért küzdő aktivisták és lövöldözések áldozatai körében tartotta.

Az elnök bejelentése előtt a Fehér Ház nyilvánosságra hozott néhány részletet a készülő intézkedésekből. Eszerint az elnök

  • a lőfegyvereket vásárlók kötelező ellenőrzésének szigorítását tervezi elrendelni,
  • és még több bolt számára teszi engedélykötelessé a kézifegyverek árusítását.

Részletek korábbi cikkünkben.

Nem ejthetik túszul Amerikát

Obama a republikánusoknak azt üzente, hogy ez nem egy arra irányuló terv, hogy elvegyék mindenkitől a fegyvert. „Tudjuk, hogy nem akadályozhatunk meg minden erőszakcselekményt, minden gonoszságot a világban, de talán éppen azt az egyet meg tudjuk akadályozni” – mondta.

Obama azt mondta, hogy a lőfegyver okozta halálesetek száma 40 százalékkal csökkent Connecticutban, miután elfogadtak egy olyan törvényt, amivel ellenőrizni kell a fegyvervásárlók hátterét, és fegyverbiztonsági tanfolyamokat is tartanak.

„A fegyverlobbi túszul ejthette a kongresszust, de nem ejthetik túszul Amerikát” – mondta. Továbbra is úgy véli, hogy a kongresszusnak kell lépéseket tennie, de addig is saját hatáskörében hoz döntéseket, mert Amerika nem várhat.

„Hiszek az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítésében (mely a fegyvertartás jogát mondja ki), de ez nem jelenti azt, hogy ne akarnánk szigorítani az ellenőrzésen” – fogalmazott az amerikai elnök a Fehér Házban helyi idő szerint fél tizenkettő után kezdődött beszédében.

Mind mondta, ha egy gyerek nem tud egy aszpirint kinyitni, gondoskodnunk kell róla, hogy egy pisztoly ravaszát se tudja meghúzni.