Orosz támogatással akartak földgázvezetéket felrobbantani a HVIM-esek Romániában

2016.05.20. 12:52 Módosítva: 2016.05.20. 17:15

Ahogy azt megírtuk, vádat emelt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség Szőcs Zoltán és Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi, illetve kézdivásárhelyi vezetője ellen.

Az MTI a vádiratot áttanulmányozó News.ro hírügynökségre és a Maszol.ro cikkére hivatkozva azt írja, hogy egy földgázvezeték felrobbantását is tervezték a HVIM vezetői. A vádirat olyan lehallgatott beszélgetések leiratát is közli, amelyekben a HVIM vezetői egy gázvezeték felrobbantásáról, illetve arról beszélnek, hogy orosz szervezetektől szeretnének támogatást szerezni a műveletekhez. A beszélgetések leiratából pontosan nem derül ki, hogy kik beszélgetnek, csupán Szőcs Zoltán kijelentései szerepelnek névvel.

Szőcs azt javasolja, hogy karácsonykor robbantsák fel azt a gázvezetéket, amelyik Székelyföldön is áthalad. A beszélgető felek megtárgyalták, hogy a vezeték föld alatt halad, de az Ojtozi szorosban a hidak mellett a levegőbe emelkedik, és ott lehet robbanószerkezetet szerelni rá.

A HVIM meg van döbbenve

„Döbbenettel olvastuk oldalukon (...) megjelent „Orosz támogatással akartak földgázvezetéket felrobbantani a HVIM-esek Romániában” című cikket. Az Önök cikkében megfogalmazott állítások abszurdak és nem felelnek meg a valóságnak, azokat a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom visszautasítja, egyúttal pedig szeretnénk azok helyreigazítását kérni, írja az Indexnek írt levelében Barcsa-Turner Gábor, HVIM társelnök.

Szerinte vádemelés a helyreigazítás megírásáig még nem történt. „Meggyőződésünk, hogy tagjainkat koncepciós eljárás keretében tartják fogva, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a román állam az előzetes letartóztatást több ízben saját törvényeit is áthágva hosszabbította meg.”

Az ügyészek azt állítják, hogy a mozgalom más országok szélsőséges csoportosulásaival állt kapcsolatban, és orosz szervezetektől akartak támogatást szerezni a tervezett robbantásokhoz. Egy lehallgatott beszélgetésben Szőcs Zoltán biztosra veszi, hogy orosz támogatást lehetne szerezni a robbantásokhoz, egy meg nem nevezett személy pedig arról beszél, hogy nem is kell sok pénz a robbanóanyagok elkészítéséhez, és az interneten rengeteg erre vonatkozó útmutatás elérhető. "Az arabok mindent feltesznek az internetre, csak tudnod kell, hol keresd" - jelentette ki az idézett személy, aki azt is hozzátette, hogy már minden hasznos információt letöltött.

A román hatóságok Beke Istvánt december 1-jén, Szőcs Zoltánt pedig december végén tartóztatták le. Egy október 15-i lehallgatott beszélgetés alapján azt közölték, hogy Szőcs Zoltán utasítására Beke István a román nemzeti ünnepen, december elsején házi készítésű robbanószerkezetet akart felrobbantani Kézdivásárhelyen. A házkutatások során kiderült: Beke István korábban 400 petárdát vásárolt.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat 2001-ben alapította Toroczkai László (ma Ásotthalom polgármestere és a Jobbik alelnöki posztjának egyik várományosa), vezetője 2006-tól a volt jobbikos képviselő Zagyva György Gyula. A szervezet Trianon revízióját - vagy legalábbis ennek propagálását - tűzte ki maga elé, ezért tevékenysége értelemszerűen soha nem volt népszerű a szomszédos országokban. A HVIM szervezi a szélsőjobboldali zenekarok és "hagyományőrző" egyesületek fesztiválját, a Magyar Szigetet, de olyan hazafias feladatokat is magára vett, mint a marihuána legalizációjáért tüntetők vagy a Pride békés felvonulóinak rendszeres inzultálása. A Jobbikhoz erősen kötődő HVIM ügyeiről itt írtunk korábban

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport