Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Gyorstalpaló: 10 egyszerű válasz, mi lesz a Brexit után

K  AP20160624084
2016.06.24. 13:21 Módosítva: 2016-06-24 14:20:45
Az Egyesült Királyságban a szavazók 52 százaléka úgy döntött, az országnak ki kell lépnie az Európai Unióból. A népszavazáson a részvétel 70 százalékos volt, ez a döntés megváltoztathatatlan. David Cameron brit miniszterelnök lemondott. Mikor lépnek ki ténylegesen az EU-ból? Lehet ezután Nagy-Britanniába utazni? Mi jöhet ezután? Néhány egyszerű kérdés és válasz.

1. Mikor lép ki Nagy-Britannia ténylegesen az EU-ból?

A kilépési tárgyalásokat várhatóan csak ősszel kezdi meg David Cameron, most lemondott miniszterelnök utóda. A tárgyalások legalább két évig tarthatnak. Tisztázni kell Brüsszellel a kereskedelmi szerződéseket, Nagy-Britannia hozzáférési lehetőségeit az uniós belső piachoz, a vámtételeket a harmadik országokkal folytatott kereskedelemben. Az ország így várhatóan 2018-ban fog kilépni az EU-ból.

2. Nagy-Britannia teljesen megszakítja a kapcsolatait az EU-val?

Erről szó sincs. A britek is rászorulnak az EU-ra, és viszont. Kérdés, hogy milyen megállapodást kötnek Brüsszellel. Több variáció lehetséges. Norvégiához, Izlandhoz vagy Liechtensteinhez hasonlóan részei maradhatnak az Európai Gazdasági Térségnek (EGT), amivel az uniós jogok többsége érvényben maradna.

A másik szélsőséges eset Kína példája, amely egyéni kereskedelmi megállapodások alapján kereskedik az EU-s országokkal, így semmilyen uniós szabályt nem kell betartania, de minden exportja vámköteles, és nincs direkt hozzáférése a pénzügyi szolgáltatásokhoz. 

3. Hogy lehet majd az Egyesült Királyságba utazni a kilépés után?

Ha lezajlik a kilépés, az Egyesült Királyság EU-n kívüli harmadik ország lesz. Jelentős változást ez nem okoz, mert Nagy-Britannia eddig sem alkalmazta a az EU-n belül a személyek szabad mozgását lehetővé tévő schengeni egyezményt (csak a rendőri együttműködésben vállalt szerepet). Turistaként valószínűleg később útlevélre lesz szükség, és az országba lépéskor nyilván lesz ellenőrzés.

4. Mi lesz azzal a több százezer magyarral, aki már most Nagy-Britanniában dolgozik?

A mostani ígéretek szerint nekik nem kell jelentős változásoktól tartaniuk, ők megtarthatják jogaikat. Ha azonban a Brexit komoly gazdasági visszaesést okoz Nagy-Britanniában, és az országban megszorítások jönnek, akkor az elsőként a vendéglátásban éreztetheti hatását, ahol a legtöbb magyar dolgozik.

5. Hogy lehet majd munkát vállalni az Egyesült Királyságban a kilépés után?

Várhatóan 2018 után szigorodni fognak a munkavállalás feltételei, hiszen a kilépés mellett érvelők épp azt akarták, hogy a külföldiek ne vegyék el az angolok munkáját. Az angol kormány az elmúlt időben több területen is korlátozást vezetett be. A mostani szabályok szerint a munkaerőhiánnyal küzdő szektorokban, másrészt a felsőfokú végzettséget megkövetelő és évi legalább 20 800 fontot fizető állásokra adható ki munkavállalói vízum nem uniós polgároknak.

Jövő áprilistól a „tapasztalt munkavállalókra” már 30 ezer fontos limit vonatkozik majd (ez alól a 25 éven aluliak és a friss diplomások képeznek kivételt). Emellett fix állásajánlat kell a vízumhoz, tehát nem lehet csak úgy kimenni szerencsét próbálni. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy ez a szabályozás nem fog lazulni a kilépés után. Aki pedig már kint dolgozik, annak azt ígérik, a helyzete nem változik majd

6. Milyen munkákkal érdemes próbálkozni, ha valaki mégis ott akar dolgozni?

Természetesen a hiányszakmákkal. Jó eséllyel pályázhatnak munkavállalásra a szigetországban az építő-, gépész- vagy villamosmérnökök, a szakorvosok és nővérek, a szociális munkások, a biológusok és biokémikusok, a 3D-modellezők és animátorok, a grafikusok, a képzett szakácsok, a szoftverfejlesztők, a matematika-, fizika- és kémiatanárok, a képzett hegesztők, a magasfeszültségű villamosvezeték-szerelők, a geológusok, fizikusok és meteorológusok, a vállalati felsővezetők. Az is jó pont, ha valaki balett-táncos vagy komolyzenész, mert ez is hiányszakma Nagy-Britanniában. A brit autóipar viszont nem lesz a legjobb választás. 

7. Hogy változhatnak meg a munkafeltételek? 

Az EU-s minimumszabályok eddig nagy védelmet jelentettek a nagy-britanniai munkavállalóknak, és könnyen lehet, hogy a kilépés után ezek jó részét eltörölnék, azaz romlanának a munkakörülmények.

8. Hogy lehet majd tanulni Nagy-Britanniában a kilépés után?

A most tanulók még változatlan feltételekkel folytathatják tanulmányaikat. Attól függően, hogy az ország milyen megállapodást köt az EU-val, többféle variáció lehetséges. Megmaradhat az az alapelv, hogy az EU-ból érkezett diákok a hazai diákokkal azonos feltételekkel pályázhatnak. Ha azonban a kilépés után az EU-s diákokat másként kezelik, akkor a mostaninál is súlyosabb tandíjakat kell fizetniük, nem kapnak állami egészségbiztosítást, illetve diákhitelt sem. 

9. Milyen hatása lehet a kilépésnek a magyar gazdaságra?

Magyarországnak fontos külkereskedelmi partnere az Egyesült Királyság. A mostani számítások szerint a kilépés 0,3 százalékkal fogná vissza a magyar gazdaság növekedését. A kilépés után kieshet a brit befizetés. Emiatt vagy csökkenni fognak a magyarországi uniós támogatások is, vagy ezt a többi nettó befizetőnek kell pótolnia. A bizonyos szektorokban munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságnak ugyanakkor nem jönne rosszul, ha a kint dolgozók közül sokan hazatérnének. 

10. Mi lesz az EU-val ezután? 

 Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta: az EU nem csak napsütésben üzemel, és a 27 tagállam vezetője egységes abban, hogy megtartsák a szövetséget. A mostani népszavazás azonban precedenst teremtett. A holland, a francia és a cseh euroszkeptikus pártok már most bejelentették, hogy ők is népszavazást akarnak a kilépésről. A brit kilépés átformálja az erőviszonyokat az EU-ban, és a szervezetnek jelentősen át kell alakulnia. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?