Nem indult eljárás a Rogán megvesztegetéséről beszélő Portik Tamás ellen

4O5A1244
2016.07.06. 05:58 Módosítva: 2016.07.06. 08:09

Az ügyészség elutasította a Portik Tamás ellen hamis vád miatt tett feljelentést, a Rogán Antal elleni vesztegetési gyanút vizsgálják – írja a Népszabadság.

Az újság szerdai cikkében felidézi, hogy a Rogán Antal és Juhász Péter közti személyiségi jogi perben tanúként kihallgatott Portik Tamás azt vallotta, tízmillió forintnyi eurót adott át Habony Árpád nagynénje, Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak. Ezután tett feljelentést egy magánszemély a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) hivatali vesztegetés elfogadásának gyanújával, egy másik feljelentést pedig a Budapesti Nyomozó Ügyészségen hamis tanúzásért.

Rogán Antal levélben kért segítség Pintértől és a legfőbb ügyésztől

Cikkünk megjelenése után közleményt adott ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Szó szerint idézzük:

„Rogán Antal levelet írt a belügyminiszternek és a legfőbb ügyésznek, melyben kérte, hogy indítsanak vizsgálatot mert közérdek, hogy hatósági vizsgálat tisztázza egy elítélt bűnöző szavait. Rogán Antal jogi képviselője útján feljelentést is tett hamis vád, hamis tanúzás miatt, mely 2016. június 29. napján a Budapesti Nyomozó Ügyészségre került továbbításra.”

Portik a tárgyaláson többek között arról beszélt, hogy a kétezres évek közepén-végén ismerte meg Rogánt, nagyvilági életet élt ekkor. Pápa Marianne-t, Habony Árpád nagynénjét állítása szerint 2008-2009-ben egy bírósági tárgyaláson ismerte meg. Ő 5-6 éve "Árpival", vagyis Habony Árpáddal felvezettek neki egy üzleti tervet az olcsó belvárosi ingatlanokról. „A Tóni intézi a piaci árnál jóval alacsonyabban a belvárosi ingatlanokat” – mondta a tárgyaláson Portik.

A miniszterelnöki kabinetiroda akkori közleménye szerint Rogán Antal soha, sehol nem találkozott Portik Tamással, se házibulin, se máshol, ahogyan Pápa Marianne-t sem ismeri, vele sem találkozott személyesen. A politikus – aki a bírósági tárgyaláson nem jelent meg – pár nappal később azt is közölte, hogy feljelenti Portikot.

A KNYF június 23-án vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt feljelentéskiegészítést rendelt el. Ennek első határideje pénteken jár le, de egyszer 15 nappal meghosszabbítható – idézi az MTI a Népszabadságnak nyilatkozó Simon Richárd szóvivőt. A főügyészség ezután dönt a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról.

A Budapesti Nyomozó Főügyészség a hamis tanúzás miatt tett feljelentést hamis váddá minősítette át, majd elutasította. Ezt azzal indokolták, hogy a beadvány alapján a hamis vád és nem a hamis tanúzás bűntettének lehetőségét kell vizsgálni. „Tekintettel arra, hogy az alapügyben eljáró hatóság hamis vád bűntette miatt feljelentést nem tett, büntetőeljárás jelenleg nem indítható” Portik ellen – fogalmazott az ügyészség.

A büntető törvénykönyv alapján, „ha a hamis vád folytán eljárás indult, ennek az alapügynek a befejezéséig hamis vád miatt büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható” – olvasható a lapban.