Lázár megvédte Rogán Antalt, nem ad hitelt Portik szavainak

2016.06.23. 14:03
A futball-Eb-n elért eredményről és a terrorveszélyről, az ősszel esedékes kvótanépszavazásról és a Brexitről is beszélt az 55. Kormányinfón Lázár János.
  • A franciaországi futball-Eb-n a titkosszolgálati információk szerint nőtt a terrorveszély, vannak biztonsági kockázatok, az elmúlt 48 órában pedig romlott a helyzet.
  • A kormány tárgyalni fog pénteken a kvótareferendumról és a Brexitről is. A magyar kormány szerint megtisztelő, hogy a magyarok a britek szövetségesei lehetnek az EU-ban. Ezért kampányolt Orbán Viktor a Brexit ellen.
  • A kormány tárgyalni fog az önkormányzati érdekszövetségekkel és a szakszervezetekkel az önkormányzati szférában felmerült béremelés-igényről. Emiatt sztrájkoltak a héten ezrek.
  • Lázár megvédte Rogán Antalt, nem ad hitelt Portik szavainak, amely szerint 10 millióforint kenőpénzt adott át Rogánnak.

Regisztráljon, aki a futball-Eb-re utazik

"Minden magyar büszke lehet arra, ami történt" - kezdte Lázár János a futball-Eb-n elért magyar eredményre célozva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter örült a csoportelsőségnek és a továbbjutásnak. "A kijutás is nagy eredmény, még nagyobb a továbbjutás, szurkolunk, hogy a következő erőpróba vasárnap sikeres legyen".

Lázár ezzel együtt kért mindenkit, aki kiutazik Franciaországba, hogy a TEK felhívásait vegye figyelembe. Franciaországban ugyanis más a terrorhelyzet és a terrorkészültség, mint most Magyarországon. A miniszter közölte, hogy a titkosszolgálati információk szerint nőtt a terrorveszély, emelkedett egy esetleges támadás esélye,

vannak biztonsági kockázatok, az elmúlt 48 órában pedig romlott a helyzet.

Ezért azt kéri a kormány mindenkitől, hogy regisztráljon a Külügyminisztérium által felállított honlapon. 

Ősszel szavazunk a kvótáról

Lázár János üdvözölte, hogy az Alkotmánybíróság elutasította a kvótanépszavazást kifogásoló négy indítványt. Így tehát biztossá vált, hogy ősszel szavazunk a kötelező betelepítési kvótáról. Az a célunk, hogy minél több magyar választópolgár mondhassa el a véleménytét - mondta Lázár. A kvótareferendum a pénteki kormányülés témája is lesz.

A kormány által kezdeményezett népszavazási kérdése úgy szól: 

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Lázár azt is mondta, hogy a menekültkérdésben Magyarország kész egyeztetni az osztrák kormánnyal, de a magyar fél a kölcsönösség és a viszonosság elvét tartja szem előtt. Ausztria legfeljebb 38500 főt hajlandó menekültként regisztrálni, aki ezen felül van, azt visszafordítanák. Pintér Sándor belügyminiszter Ausztriával közös munkacsoport felállítását javasolta.

Az Európai Tanács, vagyis az európai miniszterelnökök tanácsa a jövő héten foglalkozik a migránskérdéssel. Lázár azt mondta, hogy Magyarország támogatja a közös európai határvédelmet, de csak úgy, ha az nem sérti a tagállamok szuverenitását.

A magyar kormány a Brexit ellen

Az Európai Tanács jövő kedd-szerdai ülésén téma lesz Európa jövője is,ma tartják ugyanis a brit népszavazást az EU-s kilépésről. Lázár emlékeztetett arra, hogy a kormány álláspontja ismert: Orbán Viktor brit lapokban adott fel hirdetést a Brexit ellen. "Nagy-Britannia mindig kiváló szövetségese volt Magyarországnak, a döntést a britek bölcsességén múlik most" - mondta Lázár. A miniszter újságírói kérdésre azt mondta, hogy a magyar kormány világossá tette, hogy tiszteli, hogy a briteké a döntés, nem akar ebbe beleszólni, csak a kormány jelezni akarta az álláspontját.

A népszavazás eredménye mindenképp téma lesz a pénteki magyar kormányülésen, mert Lázár szerint mindenképp lesz hatása az EU jövőjére az eredmények. Hiszen lépnie kell az EU-nak arra is, ha Nagy-Britannia nem lép ki, de sokan szavaznak a kilépés mellett, és szoros eredmény születik.

Kérdésre válaszolva Lázár megjegyezte, hogy a magyar kormány nem mérlegelte annak lehetőségét, hogy ha a britek kilépnek, Magyarország követi-e a példáját. Lázár elmagyarázta ezután, hogy a makói választói arra vártak, hogy az uniós csatlakozás után majd csökkenni fognak a bérkülönbségek a gazdagabb európai országok lakóhoz képest. De nem csökkentek. Ezzel kapcsolatban Lázárnak az jutott eszébe, hogy  ha ma dönthetnénk az unió csatlakozásról, akkor az egy nagyon kemény vita lenne. "Nehéz kérdés", ő maga hogyan szavazna.

Lázár megvédte Rogán Antalt, nem ad hitelt Portik szavainak

A miniszter kapott egy kérdést Portik László múlt heti vallomásáról. Portik azt állította, hogy korábban személyesen adott át 10 millió forintot Rogán Antalnak.

Nemcsak azt kell nézni, mit mondanak, hanem hogy ki mondja.

Így reagált Lázár, aki nem ad hitelt Portik szavainak. Szerinte 15 évre jogerősen elítélték gyilkosságért, az ő állítása megkérdőjelezhető. "Nem veszem komolyan". Lázár kijelentette, hogy Rogán Németországban tartózkodott múlt pénteken, "a munkáját végezte, fontosabb, mint hogy egy bűnöző hazudozásával foglalkozzon, ezt az eljáró bírónak is akceptálnia kell".

Lázár később azt is kifejtette, hogy 

3-4 éve Rogán Antal levadászása zajlik, 

régóta zajlik kampány Rogán Antallal szemben. "Van egy olyan politikus, aki Rogánt akarja levadászni, ez Juhász Péter krédója" - mondta Lázár. Szerinte Rogán mellett Szijjártó Péteré és ő maga is az ellenzék céltáblája lesz a következő kampányban, ez lesz az ellenzék "politikai terméke. Erről a sejtéséről Lázár már korábban is beszélt.

Segítenek a sztrájkoló önkormányzati dolgozóknak, de csak jogszabályokkal

Lázár kitért arra is, hogy több ezer önkormányzati dolgozó sztrájkolt amiatt, hogy kimarad a közszolgálati béremelésből. Beszámoltunk arról, hogy béremelésre fordítaná az állam a minisztériumi háttérintézmények rendszerének átszervezéséből származó több milliárdos megtakarítást, így a bérek átlagosan 30, de egyes kormányhivatali ügyintézőknél akár 50-70 százalékkal emelkednek majd. Kimaradnak viszont ebből az önkormányzati dolgozók, ők 37 ezren vannak, kétharmaduk fizetése pedig 8 éve nem nőtt.

A kormány kész arra, hogy az önkormányzati érdekszövetségekkel és a szakszervezetekkel is egyeztessen az önkormányzati szférában felmerült béremelés-igényről - mondta Lázár. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy szerinte ők helyi közösségi feladatokat végeznek, a munkáltatójuk pedig az adott önkormányzat. Úgyhogy a kormány elsősorban jogszabályi könnyítésekkel tud segíteni.

Kifizetik Baka Andrást, de nem értenek vele egyet

Lázár egy újságírói kérdés után reagált a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésre, amely szerint Baka András 2011-es leváltása a Legfelsőbb Bíróság éléről sértette a volt főbíró jogát a tisztességes eljáráshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz. Magyarországnak különböző jogcímeken összesen 100 ezer eurót, azaz mintegy 31,5 millió forintot, és annak kamatait kell megfizetnie

Lázár erre úgy reagált: "tudomásul vesszük a bíróság ítéletét, végre fogjuk hajtani, de nem értünk vele egyet".

73 ezren érettségiztek

Lázár arról is beszélt, hogy az idén 170 ezer gyerek jut nyári ingyenes étkezéshez, erre 5,3 milliárd forintot szán a kormány. Lázár szerint majdnem minden gyerek kap így déli meleg étkezést a 208 ezer érintett közül. 2372 településen mintegy 170 ezer gyerek szülője jelezte, hogy kéri az ingyen étkezést.

Ezekben a napokban lezárult a középiskolában az érettségi, 73 ezren tettek érettségi vizsgát. 111 162-en jelentkeztek a felsőoktatásba. 

Lázár nem tud Spéder felvételeiről

Lázár kapott egy kérdést arról, hogy a Mno.hu a héten azt írta: olyan hangfelvételeket foglaltak le Spéder Zoltán érdekeltségeinél tartott házkutatások során a rendőrök, amelyeken Orbán Viktor kormányfővel és Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjével tárgyal. Lehetnek olyan felvételek is, amelyeken Lázárral tárgyal. Az állítólag Spéder Zoltán által rögzített hangfelvételekről Lázár azt mondta, ezekről nem tud, nem hallott, így nem kommentálná.

Nincs kormányegység a tejáfa ügyében

Nincs egység a kormányban a tartós tej áfájának kérdésében - mondta Lázár egy kérdésre. Vita van például arról, hogy például friss tej-e, ami fél évig eláll. Megfizethetőknek kell lenniük az alapvető élelmiszerek, viszont Lázár szerint a termelők sem járhatnak rosszul. A sertés- és csirkehús áfacsökkentésének hatását ilyen szempontból is értékelik.

Pénteken döntenek a budapesti buszokról?

Szóba került az is a kormányinfón, hogy a pénteki kormányülésen döntést hoznak-e a budapesti metrófelújítás idején használt buszok beszerzéséről. Tarlós István főpolgármester korábban jelezte, hogy nem tud részt venni az ülésen, Bagdy Gábor helyettesíti. A Főpolgármesteri Hivatal A kormányinfó közben tudatta, hogy "ha a kormány holnap nem hoz döntést a buszpótlásról, akkor nagy valószínűséggel nem tarthatóak a fővárosi közgyűlési határozatban foglaltak". Lázár erre azt üzente, hogy ez egy szempont, amelyet mérlegelni fognak, de Tarlós nélkül nem akarnak döntést hozni.