Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Az atomtámadás első jelére porig rombolunk titeket

2016.09.11. 07:25

Szöulban készen állnak a tervek, hogy egy esetleges észak-koreai atomtámadás első jelére a földdel tegyék egyenlővé Phenjant – idézi az MTI a katonai forrásokra hivatkozó Yonhap dél-koreai hírügynökség beszámolóját.

„Phenjan minden kerületét, különösen azokat, ahol az észak-koreai vezetés rejtőzködhet, ballisztikus rakétákkal és robbanótöltetekkel fogjuk porig rombolni, amint Északról bármilyen jelet tapasztalunk, amely atomfegyver bevetésére utal. Más szóval az északi főváros hamuvá lesz, és eltűnik a térképről” – tette világossá a neve mellőzését kérő dél-koreai katonai forrás.

A védelmi minisztérium a parlamentnek is jelentette, hogy

készen áll a Korea Tömeges Válaszcsapás és Megtorlás nevű terv.

A névtelenséget kérő katonai vezető közölte, hogy háború esetén, ha atomtámadásra utaló jelet észlelnek, a dél-koreai hadsereg azonnal megelőző csapást mér személyesen Kim Dzsong Unra és az észak-koreai katonai vezetésre. Ehhez Szöul saját fejlesztésű, 300, 500 és 1000 kilométeres hatótávolságú, hagyományos robbanótöltettel felszerelt ballisztikus rakétákat készített elő. Jövőre pedig az egész rakétaarzenált letesztelik és ki is bővítik.

"A válaszcsapás és megtorlás terve a legtöbb, amire a hadsereg saját atomfegyver híján képes" - nyomatékosította a névtelenül nyilatkozó katonatiszt. Egy másik forrás arról is beszámolt, hogy a dél-koreai haderőn belül saját egységet hoztak létre, amelynek feladata az, hogy támadás esetén elpusztítsa az észak-koreai katonai vezetést.

Phenjan a héten végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását, mind a négy korábbinál nagyobb erejű töltetet hozva működésbe. A robbantást a nemzetközi közösség határozottan elítélte, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig újabb büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Észak-Koreával szemben.

Sung Kim, Washington észak-koreai különmegbízottja azt közölte vasárnap Tokióban, japán külügyi illetékesekkel folytatott megbeszélései után, hogy az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea fontolóra vette az általuk egyoldalúan Phenjan ellen bevezetett szankciók szigorítását, függetlenül az ENSZ BT által foganatosítandó újabb büntetőintézkedésektől. Az újabb amerikai szankciókról nem árult el részleteket, azt mondta, hogy még nem döntöttek róluk.

"Nagyon szorosan együtt fogunk működni a BT-vel, és ezen túlmenően a lehető legkeményebb intézkedéseket tesszük meg válaszul Észak-Korea legutóbbi cselekedeteire" - mondta Sung Kim.