Pongrác
12 °C
23 °C

Vádat emeltek a New York-i robbantó ellen, akit meg kellett műteni

2016.09.20. 07:49

Vádat emeltek hétfőn a New Yorkban és a szomszédos New Jersey szövetségi államban elkövetett robbantások gyanúsítottja, Ahmad Khan Rahami ellen, méghozzá

öt rendbeli, rendőrök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt

A 28 éves, afgán születésű, de amerikai állampolgárságú férfi hétfői elfogásakor tűzharcba keveredett, két rendőrt meg is sebesített, ezért egyelőre nem terrorista cselekmények elkövetésével, hanem rendőrgyilkosság kísérletével vádolják.

Ahogy arról beszámoltunk, szombat este Manhattan előkelő Chelsea negyedében pokolgép robbant, 29 ember sebesült meg. A hatóságok látókörébe került Rahaminak feltehetően köze volt a korábban a New Jersey állambeli Seaside Parkban történt robbanáshoz is. Ez utóbbi helyszínen egy jótékonysági futóverseny előtt robbant fel egy csőbomba, az eseményt lemondták, a robbanásban senkinek sem esett baja, de helyszínen három további fel nem robbant pokolgépet találtak. Emellett nyomozás folyik egy New Jersey-i vasútállomáson talált, robbanószereket tartalmazó hátizsák, valamint a chelsea-i robbanás helyszínétől nem messze talált, távirányításos, fémhulladékkal megrakott, fel nem robbant kuktabombák ügyében is. Hasonló eszközt használtak a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantásnál is, amelyben hárman meghaltak és 264 ember megsebesült.

A nyomozószervek a robbantásokkal összefüggésben keddre sok mindenre fény derítettek, de vannak még tisztázatlan dolgok is. Például azo ka fontos kérdések

  • mi volt a robbantások indítéka
  • mit akart elérni velük a merénylő
  • van-e kapcsolata az Iszlám Állammal vagy más terrorszervezettel

William Sweeney, a az FBI New York-i irodájának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a nyomozók nem találtak arra utaló jelet, hogy Rahami egy New York környékén tevékenykedő terrorista sejt tagja volna. Az amerikai médiában megjelent - és rendőrségi forrásokra hivatkozó - információk szerint viszont Rahami ez elmúlt években többször járt Afganisztánban és Pakisztánban, és számos, iszlám szokást felvett.

A férfi jelenleg kórházban van, mert a lövöldözésben megsebesült. Hétfőn délután műtétet hajtottak végre rajta, amit az ügyben Hillary Clintonnal komoly ütésváltásba bocsátkozó Donald Trump gúnyosan kommentált:

Fantasztikus kórházi ellátásban részesül, a világ legjobb orvosai gondoskodnak róla. Teljesen modern és korszerű kórházi szobát kapott, talán még szobaszerviz is jár neki, de így megismerheti milyen is a mi országunk.

Trump a Fox televíziónak adott telefoninterjújában leszögezte, hogy Egyesült Államokban is

izraeli stílusú kemény rendőrségi politikára és a potenciális terroristák profiljának megrajzolására lenne szükség.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport