Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Egy lépéssel közelebb Erdogan teljhatalma

2017.01.21. 08:05

A török parlament szombaton jóváhagyta a Recep Tayyip Erdogan elnök jogköreit megerősítő alkotmánymódosítás tervezetét – írja az MTI.

A szükséges háromötödös többségnél kilenccel több, 339 képviselő támogatta az elnöki rendszert bevezető módosítást. Tavasszal népszavazást tarthatnak a Török Köztársaság több mint 90 éves alkotmányos rendjét átalakító módosításról, így elnöki rendszer jöhet létre Törökországban.

Törökországban a mostani alkotmányos rend szerint a végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolja, amit a miniszterelnök vezet. Az államfő jogkörei ehhez képest korlátozottak.

Amióta Recep Tayyip Erdogan korábbi kormányfőt elnökké választották, egyre több jogkört igyekezett magához vonni. Az alkotmánymódosítás elnöki rendszert hozna létre, melyben a végrehajtó hatalmat az államfő gyakorolja.

A rendszer átalakításának hívei szerint így lehet biztosítani az államvezetés stabilitását. Bírálói szerint az egyre tekintélyelvűbb Erdogan csak a személyes hatalmát akarja megerősíteni. Sokan már most padisahként utalnak rá, utalva a szultánok perzsa eredetű megnevezésére.

A puccskísérlet óta bekeményítettek

A tavaly nyári puccskísérlet után Törökországban rendkívüli állapotot vezettek be. Példátlan megtorlás és tisztogatás kezdődött a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban, az oktatásban és az erőszakszervezeteknél. Több tízezer embert bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából, tömegével tiltott be a kormány újságokat, szüntetett meg tévé- és rádiócsatornákat, és sok újságíró is börtönbe került.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, aki viszont azt mondja: semmi köze nem volt a történtekhez. A Gülenhez köthető szervezetek hálózatát Törökország terrorszervezetnek minősítette, így aki Gülennel szimpatizál, könnyen azzal kerülhet szembe, hogy a hatóságok potenciális terroristaként kezelik.