Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizsgálóbírák döntenek a francia elnökjelölt ügyéről

2017.02.25. 00:03
Független vizsgálóbírók fognak eljárni és az esetleges vádemelésről dönteni Francois Fillon családtagjainak állítólagos fiktív parlamenti állásai ügyében - közölte péntek este a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészségre hivatkozva az MTI.

Fillon, a francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, hónapokkal korábban került nehéz helyzetbe, mikor azzal vádolták, hogy feleségét és gyermekeit is illegálisan dogoztatta asszisztensi és egyéb pozíciókban.

A vádhatóság közleménye szerint az elnökjelölt ügyében lezárult a nyomozás, amely alapján 

eljárás indult közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával.

Francois Fillon egy hete jelezte: akkor sem lép vissza az elnökjelöltségtől, ha eljárás indul ellene.

Az igazságszolgáltatásnak két lehetősége volt: a vizsgálat lezárása után a Fillon család tagjait közvetlenül büntetőbíróság elé küldeni vagy pedig a politikai kockázatok miatt független vizsgálóbírókat felkérni az eljárás lefolytatására a vádemelés előtt. A vizsgálóbírók mostantól bármikor beidézhetik Fillont, hogy ismertessék vele a vádemelést.

A francia parlament február 16-án fogadott el egy jövő héten életbe lépő törvényjavaslatot, amely alapján a vonatkozó bűncselekmények egy része elévülhet. Az ügyészség közleményében ezzel indokolta az eljárás azonnali megindítását.  

A botrány egy hónappal ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint. Arról, hogy mire lehet számítani a szavazáson itt lehet bővebben olvasni.