Trumpról vall a kirúgott FBI-vezér

James Comey a Szenátusnak mondja el, mit tud Trump és az oroszok kapcsolatáról

Vége
2017-06-08T143705Z 666015727 HP1ED6814LSN5 RTRMADP 3 USA-TRUMP-R
Index
2017.06.08. 16:31

Összefoglaló

A szenátus hírszerzési bizottsága hallgatja meg James Comeyt, az FBI elbocsátott igazgatóját.
Comey azt mondta: Oroszország biztosan és nyilvánvalóan beleavatkozott az amerikai választásokba, de arról nem tud, hogy az eredményt is manipulálták volna.
Egyszer négyszemközt beszélt Trumppal. A beszélgetést úgy értelmezte, hogy az elnök azt várja tőle: függessze fel a Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó ellen folyó vizsgálatot.
Donald Trump azt közölte: soha nem mondott olyat, hogy az FBI ejtse Michael Flynn ügyét, és nem kérte Comey hűségét sem.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Comey eskü alatt vallotta, hogy mikor a választás előtt pár nappal újra megnyitották Hillary Clinton e-mailjeinek ügyét, az személy szerint neki fájdalmat okozott, de ma sem csinálná másképp.

    Nem az elnökjelölt után nyomoztak, egy másik ügyben, Anthony Weiner ügyében kerültek elő újabb emailek.

  • Comey szerint 2015 nyarán "hatalmas erőfeszítést" érzékeltek az orosz hekkerek részéről. Eskü alatt azt mondta, Oroszország több száz amerikai célpontra támadott. 2016 elején jöttek rá, hogy adatok kerülhettek ki.

  • Megkezdődött a kikérdezés, hamar rátértek a lényegre:

    Comey-nak semmi kétsége, hogy az orosz kormány beleavatkozott az amerikai választásokba.
  • A volt FBI-igazgató bevezető beszédében arról beszélt, a munkájával együtt jár, hogy bármikor kirúghatják. Mégis, mikor menesztették, nem értette az egyre furcsább magyarázatokat.

    Főleg, hogy először Trump a Hillary-ügy kezelését okolta, amit Comey egyszerű hazugságnak nevezett. Elnézést kért az FBI-os kollégáitól, amiért ezt kellett hallaniuk, és hogy nem tudott elköszönni tőlük. Hozzátette, a Szövetségi Nyomozóirodát egyetlen elnök sem fogja tönkretenni, mert 

    Az FBI őszinte, erős, és független, mindig is az lesz.
  • Legutóbb azt írta, elutazik Ohióba, hogy az Obamacare "áldozataival" találkozzon.

  • Bevezető beszédekkel kezdődik a meghallgatás. Mark Robert Warner demokrata szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke azt mondta:

    Ez a meghallgatás nem a választási eredmények megkérdőjelezéről szól.

    Warner elmondta, bár nem mindig értettek egyet James Comey-val, de a kirúgásainak körülményeit megdöbbentőnek tartotta, mivel egy végtelenül megbízható embernek tartja.

    Warner, miközben felidézte, hogy kezdett az FBI Trump kampányának orosz vonatkozásaival kapcsolatban nyomozni, kiszólt:

    Talán a nyomozás az oka, hogy egyszerű állampolgárként ül ma itt.

    Ezután összefoglalta a már tegnap nyilvánosságra hozott Comey-jegyzet tartalmát. Elmondta, az FBI-igazgató kirúgásának megindoklása szinte nap mint nap változott, míg el nem jutottak odáig, hogy Trump "őrültnek" nevezte Comeyt.

    Warner hangsúlyozta, ez nem az álhírekkel terhelt hazug média, hanem az elnök saját szavainak visszaolvasata.

  • A Guardian azt írja, a Hart épület 216-os termében van a meghallgatás, a szoba tömve van, az ajtókat becsukták. Aki kimegy, nem térhet vissza. Órákkal a kezdés előtt elkezdődött a sorbanállás, 300-an lehetnek.

  • Ha gyorsan képbe akar kerülni, ezt olvassa el. A kirúgott FBI-főnök Comey vallomása ugyanis előre kiszivárgott, ez alapján elég kemény dolgokat fog mondani.

    Itt pedig az amerikai sajtó gyorselemzését összegeztük, eszerint Comey atomot dobott Trumpra.