Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Robert Fico sorosozással oldaná meg a szlovák politikai válságot

2018.03.05. 18:07

Pont mire a magyar kormány kicsit lejjebb kezdte tekerni a sorosozást, Robert Fico is elkezdte ellesni Orbánék módszerét. A Jan Kuciak újságíró meggyilkolása miatt kialakuló politikai válság közepette ugyanis a szlovák kormányfő egy ízes sorosozásal próbálta menteni a helyzetet. 

Ahogy arról már korábban is írtunk, a vélhetően oknyomozó cikke miatt agyonlőtt riporter egy olyan korrupciós ügy feltárásán dolgozott, amelynek nyomai az olasz maffiától Robert Fico pártjáig, a Smer-ig és a miniszterelnök egyik korábbi tanácsadójáig vezettek. Az újságíró meggyilkolása miatt a múlt héten nagy tüntetések voltak Pozsonyban, sokan pedig a kormány lemondását követelik. Vasárnap Andrej Kiska államfő azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy "sok demokratikus országban a választások kiírása lenne a legtermészetesebb megoldás". 

Erre reagálva hétfői sajtótájékoztatóján Robert Fico arról beszélt, hogy Kiska a vasárnapi beszédében az ellenzék oldalára állt, pedig a kormányfő azt várta tőle, hogy a kialakult helyzetben csillapítani próbálja majd a kedélyeket. Fico szerint

a köztársasági elnök vasárnapi nyilatkozata mögött nem más állhat, mint Soros György, aki természetesen csak destabilizálni szeretné az országot.

Fico a Paraméter.sk szerint azt firtatta hogy Andrej Kiska tavaly szeptemberben miért találkozott négyszemközt Sorossal New Yorkban, és azt követelte az államfőtől, hogy adjon magyarázatot a találkozóra. Igaz, Soros nevét nem igazán sikerült kimondania, inkább valami "szőrösről" vagy "szarasról"beszélt.

Hogy mennyire lehet komolyan venni Fico sorosozását, azt jól jelzi, hogy a sajtótájékoztatón jelen lévő újságírók közül páran hangosan "nevetségesnek" nevezték Fico összeesküvés-elméletét (mindez a videó 9. percénél hallható). Fico viszont nem hagyta magát megzavarni. A szlovák miniszterelnök már a múlt héten is arról beszélt, hogy az ellenzéke politikai eszközként használja fel Jan Kuciak meggyilkolását, akkor viszont még Soros nem keveredett a történetbe. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?