Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három hét után lemondott az új szlovák belügyminiszter

2018.04.16. 15:00

Bejelentette lemondását Tomás Drucker, a szlovák kormány belügyminisztere hétfőn, közölte az MTI.

Tomás Drucker a szlovák kormány széles körű, március végén lezajlott átalakítása során került a belügyi tárca élére. Most azzal indokolta távozását, hogy nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány megmarad-e a posztján. Tibor Gaspar leváltását számos tüntetésen követelték egy oknyomozó újságíró és barátnőjének meggyilkolása után, a rendőrfőkapitány távozása a tüntetők fő követelése volt.

Mint ismert, Robert Fico és kormánya azután mondott le, hogy a kormányközeli emberek és az olasz maffiához köthető személyek kapcsolatát feltáró cikken dolgozó Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát meggyilkolták. A gyilkosságot óriási tüntetések követték, amelyeken az emberek Fico lemondását és új választás kiírását követelték.

Fico utódja Peter Pellegrini lett. A kormány tagjait a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Most-Híd alkotja.