Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Izrael máris lövi Szíriát

2018.05.08. 22:15 Módosítva: 2018-05-08 23:45:48

Alig pár órával azután, hogy Donald Trump, amerikai elnök bejelentette , felmondja az iráni atomalkut, Izrael rakétázni kezdte a szíriai kormányerőket, jelentette a Reuters és az AP hírügynökség . A szír állami televízió szerint két rakétát becsapódás előtt, a levegőben kilőtt a védelmi rendszer, azok felrobbanását Damaszkusztól délre lehetett hallani. Az AP egy név nélküli katonai forrásra hivatkozva írja, hogy a támadásnak két civil áldozata van, egy szír házaspár kocsiját érte találat. A célpont egy szíriai katonai támaszpont volt, azonban azt nem találta el egyik lövedék sem.

Trump döntése után a világ vezetői sajnálatukat és egyet nem értésüket fejezték ki, kivéve Szaúd-Arábiát és Izraelt.

Szír műsor számolt be a légi csapásról
Szír műsor számolt be a légi csapásról
Fotó: Handout

Benjamin Netanjahu Trump bejelentése után azonnal közölte, az izraeli hadsereg óvóhelyek megnyitására adott utasítást a Golán fennsíkon, miután szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában. A Haaertz értesülései szerint Izrael légvédelmi egységeket is telepített az északi határvidékre.

Izrael végez Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és megdönti rendszerét, ha tovább engedi Irán ténykedését az ország területén

– fenyegette meg hétfőn Szíriát Juvál Steinic izraeli infrastruktúra, energia- és vízgazdálkodási miniszter a Jediót Ahronót című újságnak adott interjújában. A biztonsági kabinet munkájában is részt vevő miniszter kifejtette, hogy Izrael mindeddig nem szólt bele a szíriai polgárháborúba, de ha Aszad lehetővé teszi Iránnak, hogy Szíriát katonai támaszponttá változtassa, hogy onnan támadja Izraelt, akkor tudnia kell, végeznek vele. Izrael és a szíriai rezsim feszült kapcsolatáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?