Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump félreértett egy kérdést, mire halálosan megfenyegette Kim Dzsongunt

2018.05.18. 13:29

Donald Trump egyik kezében egy kilencfarkú macskával, másikban pedig egy flakon Maci mézzel próbálja tárgyalóasztalhoz ültetni Kim Dzsongunt. Most épp a legendás orosz matrózkorbácsot suhintotta meg, miután az észak-koreai diktátor szerdán belengette, hogy mégsem találkozik az amerikai elnökkel. Pénteken ugyanis egy fehér házi sajtótájékoztatón egy, a nemzetbiztonsági tanácsadója által emlegetett „líbiai modell”-re vonatkozó újságírói kérdés kapcsán (ez a kapcsán fontos lesz még) kijelentette:

Ez modell, ha megnézi, mi lett Kadhafival, egy totális megsemmisítés volt. Azért mentünk oda, hogy megverjük. Ez modell lép valószínűleg életbe, ha nem sikerül megegyezésre jutni [Észak-Koreával]. De ha megegyezünk, akkor azt hiszem, Kim Dzsongun nagyon-nagyon boldog lesz. (...) Továbbra is vezetheti országát. És országa nagyon gazdag lehet. (...) Nagyon sokra vagyunk képesek [a megállapodás érdekében], és azt hiszem, hogy ő is elszánt, és valójában jó a kapcsolatunk – feltéve, hogy meglesz a találkozónk, és feltéve, hogy ebből kijön majd valami. És garanciákat is biztosítunk számára, méghozzá erős védelmet.

Válaszában – melyet igyekeztem szöveghűen fordítani – nem is a nyelvi-értelmi kuszaság a legmegdöbbentőbb, hanem az, hogy Trump a „líbiai modell”-t úgy értette, hogy az a Moammer Kadhafi elleni 2011-es felkelést támogató NATO-intervenciót jelenti. Ezt az intervenciót sokan szokták negatív példaként felhozni a nyugati államok demokráciaexportjára, mivel Líbiában egy elnyomó, de stabil rezsim helyett egy hadurak, milíciák és törzsek által alkotott kaotikus entitást hozott létre. Ja, és nem mellesleg 2011 őszén a győztes felkelők kivégezték Moammer Kadhafit.

Csakhogy az újságírónő nem a líbiai intervencióra, hanem a Trump nemrég kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton által emlegetett líbiai nukleáris leszerelési modellre kérdezett rá.

Bolton a június 12-én Szingapúrban esedékes találkozó tárgyalási alapjaként tett javaslatot a líbiai modell alkalmazására. Csakhogy ez a modell nem egy erőszakos rezsimváltást jelent – bár Bolton politikai nézeteitől nyilván ez sem állna távol, hanem egy, a Bush-kormányzat és a Kadhafi-rezsim között 2003-ban létrejött egyezményre utalt. Ebben a líbiai diktátor belement abba, hogy felfüggesszék a még embrionális állapotában lévő atomprogramját, és leszereljék urándúsító centrifugáit, melyeket azután az Egyesült Államokba szállítottak.

Az egész félreértésben nem is maga a félreértés a tragikomikus, hanem az, ahogy Trump a korábbi hetek mértékletességét – és az elmúlt napok kifejezetten flegma, "majd meglátjuk, mi lesz"-nyilatkozatait – sutba vágva egy pillanat alatt elment a falig.