Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Isten melegnek teremtett, de így szeret téged

2018.05.21. 07:30

Juan Carlos Cruz, egy meleg férfi, akit gyerekkorában szexuálisan molesztált egy pap, a Ferenc pápával történt találkozásáról beszélt egy spanyol nyelvű lapnak. A pápa azt mondta Cruznak, hogy Isten teremtette melegnek, és hogy ő így szereti őt. A Vatikán részéről alighanem ez volt a legmeghökkentőbb formája a homoszexualitás elfogadásának.

Cruz akkor találkozott Ferenc pápával, amikor a Szentatya Chilében járt, hogy a papi pedofília helyi áldozataival találkozzon. A magánbeszélgetésen Cruz beszélt az elszenvedett zaklatásokról, és arról, hogy Chile leghírhedtebb pedofiljai hogyan feketítették be a homoszexualitása miatt. A latin-amerikai püspökök megpróbálták megbízhatatlan, perverz alakként beállítani Cruzt, hogy ezzel hiteltelenítsék, amit a szexuális visszaélésekről mondott.

Azt mondta: Juan Carlos, te meleg vagy, de ez nem számít. Isten teremtett ilyennek; ő ilyennek szeret téged, és engem sem foglalkoztat a dolog; a pápa ilyennek szeret téged. Muszáj megbékélned azzal, aki vagy.

– mondta Cruz az El País újságírójának.

Nem ez az első eset, hogy Ferenc pápa elnéző hangnemet üt meg a homoszexualitás kapcsán, annak ellenére, hogy a katolikus egyház szerint a homoszexuális kapcsolat és a házasságon kívüli szex egyaránt bűnnek számít. A pápa elejtett megjegyzései azt sugallják, hogy szerinte a homoszexualitás és a szexuális orientáció része Isten tervének, és nem választás kérdése.

Austen Ivereigh, a pápa életrajzírója szerint Ferenc pápa már korábban is tett hasonló kijelentéseket. A Buenos Aires-i meleg közösségekben egyfajta spirituális vezetőnek számított. 2013-ban, amikor egy riporter megkérdezte, hogy létezik-e egy állítólagos meleglobbi a Vatikánon belül, a pápa visszakérdezett:

Ki vagyok én, hogy ítélkezzek?

Bár a pápa megjegyzései nem az egyház álláspontját tükrözik, a Cruzt molesztáló, ma 87 éves Fernando Karadimát a Vatikán 2011-ben bűnösnek találta szexuális zaklatás vádjával.

(Guardian)