Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fegyverszünetet kötött a Hamász és Izrael

GettyImages-823023052
2018.05.30. 11:10

Egyiptomi közvetítéssel fegyverszünetet kötött szerdán Izrael és a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász – írja az MTI.

A helyi média szerint a Hamász egyetértett a tűzszünettel, az izraeli hadsereg pedig tiszteletben tartja a megállapodást mindaddig, amíg nem lőnek az övezetből amennyiben viszont kiújulnak a támadások, akkor még hevesebben fognak válaszolni. Izrael ugyanakkor hangsúlyozta, azért fogadják el az egyezményt, mert nem akarják kínos helyzetbe Egyiptomot, a továbbiakban is számítanak ugyanis Kairó közvetítő szerepére. 

Kedd reggel óta mintegy száz aknagránátot és rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, de ezek túlnyomó többségét elfogta és megsemmisítette a Vaskupola nevű rakétaelhárító védelmi rendszer, Izrael pedig csaknem harminc légicsapást mért a gázai fegyveres szervezetek infrastruktúrájára, de ezeket a helyi híradások szerint előzőleg kiüríthették a támadásoktól tartva, így nem érkeztek jelentések palesztin áldozatokról.

A Gázai övezetnél az azt irányító Hamász március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli blokád ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. A Gázai övezetnél tartó tiltakozások márciusi kezdete óta izraeli katonák több mint 50 embert lőttek agyon, több ezret pedig megsebesítettek.

Ezek a tiltakozások fajultak el újra a Jeruzsálembe áthelyezett amerikai nagykövetség felavatása miatt, az izraeli hadsereg éles lőszerrel kezdte el lőni a tiltakozókat, valamint több légicsapást is mért a Hamász állásaira, amit a szervezet a határ menti palesztin tüntetések megállítására tett sikertelen kísérletként értékelt.

A történtek alapján félő volt, hogy akár újabb háborúvá is fajulhat a konfliktus, ezért is különösen meglepő a szerdai fegyverszünet. A gázai helyzetről összefoglalót is készítettünk, ezt itt nézheti meg.

(Borítókép:  Chris McGrath / Getty Images Hungary)