Putyin Ukrajnát fenyegeti, ha katonai provokáció történik a vb idején

K EPA20180607071
2018.06.07. 13:46

Vlagyimir Putyin szokásos, több órás televíziós interaktív műsorában elhangzottakból szemezgetünk a Magyar Távirati Iroda kishírei alapján.

Putyin és a III. világháború:

A harmadik világháború a civilizáció végét jelentené. A regionális háborúk az egymás kölcsönös megsemmisítésétől való félelemnek, hadászati paritásnak köszönhetően nem váltak globális konfliktussá. De az Egyesült Államoknak a fegyverzetkorlátozási egyezményekből történő kilépése veszélyezteti ezt az egyensúlyt. Sürgette, hogy kezdődjenek tárgyalások egy, a mai követelményeknek megfelelő európai biztonsági rendszer kialakításáról.

Putyin és a vb máris Ukrajnára mutogatva:

Reméli, hogy az orosz labdarúgó-válogatott a küszöbönálló oroszországi világbajnokságon a legjobb tulajdonságait mutatja majd be, ugyanakkor fontosnak nevezte játékosok új nemzedékét kinevelését.

A labdarúgó-világbajnokság idején bekövetkező ukrán katonai "provokációknak" súlyos következményük lehet Ukrajna államiságára. „Remélem, hogy ilyen provokációkig nem fajul el a dolog, de ha ez megtörténik, úgy gondolom, hogy annak nagyon komoly következménye lesz egészében véve az ukrán államiságra nézve."

Az orosz régiók kormányzói nem hagyhatják, hogy a labdarúgó-világbajnokságra felépített stadionok később piacokká alakuljanak át, és meg kell találniuk a módját azok hasznosításának.A világbajnokság infrastruktúráját a sport fejlesztésére kell felhasználni. 

Putyin és a szankciók:

az Oroszországgal szembeni szankciókat és "vádaskodásokat" a feltartóztatás eszközeinek nevezte a Nyugat részéről, amely szerinte vetélytársnak tekinti Moszkvát. Megítélése szerint ezeknek akkor lesz végük, ha nyilvánvalóvá válik kontraproduktív mivoltuk.

Az amerikai importvámok valójában szankciók, amelyekre az európai országok nem számítottak. Bezzeg ő már már évekkel ezelőtt arra figyelmeztette az európai országokat: az Egyesült Államok saját szabályait akarja rákényszeríteni más országokra, de akkor senki sem hallgatott rá.

Putyin és az orosz oligarchák:

Szerinte Nyugaton az orosz üzletembereknek további korlátozásokkal kell majd szembenézniük Nyugaton. Úgy vélekedett, hogy mind nekik, mind vagyonuknak jobb helye lenne Oroszországban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin interaktív televíziós fóruma egy moszkvai stúdióban. Fotó: Mihail Klimentyev / MTI.