Árpád
-2 °C
3 °C

Már 135 halálos áldozata van a nicaraguai zavargásoknak

000 15P6JX
2018.06.09. 09:32

Meghalt egy tüntető diák Nicaraguában, miután fegyveresek támadtak a tüntetők által elfoglalt Műszaki Egyetemre, írja az MTI. Már 135-re emelkedett a megmozdulások halálos áldozatainak a száma.

A fegyveres támadók lövéseket adtak le a három hete tüntetők által ellenőrzött Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua épületére. Egy diák meghalt, egy másik pedig megsebesült. A diákok a rendőrséget tették felelőssé a támadásért. Eközben maszkos fegyveresek behatoltak az ugyancsak diákok ellenőrizte Radio Nicaragua épületébe és felgyújtották.

A fegyveresek kiléte vitatott: a kormány szerint bűnözői csoportok, a tüntetők szerint rendőrök, a konfliktusban közvetítő püspöki konferencia szerint a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek voltak az elkövetők. 

Amerika hazarendelte a diplomaták hozzátartozóit

Az amerikai külügyminisztérium szombaton Nicaragua elhagyására utasította az ott akkreditált diplomatáinak családtagjait, és azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy ne utazzanak a közép-amerikai országba. A tárca a bűncselekményekkel, a polgári tiltakozásokkal és az orvosi ellátáshoz való korlátozott hozzáféréssel indokolta az intézkedést.

A latin-amerikai országban április közepén kezdődtek tiltakozások, miután a kormány 22,5 százalékra akarta emelni a társadalombiztosítási járulékokat, illetve 5 százalékkal csökkenteni a nyugdíjakat. Bár az elnök április végén meghátrált és visszavonta a tervezett reformot, a nyugalom nem állt helyre az országban. A tüntetők Ortega lemondását kezdték követelni, az azóta is tartó megmozdulások erőszakossá fajultak.

(Borítókép: A kormányellenes tüntetések egyik áldozatának temetése Masaya városban, 2018. június 7-én. Fotó: Inti Ocon / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?