Már 135 halálos áldozata van a nicaraguai zavargásoknak

000 15P6JX
2018.06.09. 09:32

Meghalt egy tüntető diák Nicaraguában, miután fegyveresek támadtak a tüntetők által elfoglalt Műszaki Egyetemre, írja az MTI. Már 135-re emelkedett a megmozdulások halálos áldozatainak a száma.

A fegyveres támadók lövéseket adtak le a három hete tüntetők által ellenőrzött Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua épületére. Egy diák meghalt, egy másik pedig megsebesült. A diákok a rendőrséget tették felelőssé a támadásért. Eközben maszkos fegyveresek behatoltak az ugyancsak diákok ellenőrizte Radio Nicaragua épületébe és felgyújtották.

A fegyveresek kiléte vitatott: a kormány szerint bűnözői csoportok, a tüntetők szerint rendőrök, a konfliktusban közvetítő püspöki konferencia szerint a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek voltak az elkövetők. 

Amerika hazarendelte a diplomaták hozzátartozóit

Az amerikai külügyminisztérium szombaton Nicaragua elhagyására utasította az ott akkreditált diplomatáinak családtagjait, és azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy ne utazzanak a közép-amerikai országba. A tárca a bűncselekményekkel, a polgári tiltakozásokkal és az orvosi ellátáshoz való korlátozott hozzáféréssel indokolta az intézkedést.

A latin-amerikai országban április közepén kezdődtek tiltakozások, miután a kormány 22,5 százalékra akarta emelni a társadalombiztosítási járulékokat, illetve 5 százalékkal csökkenteni a nyugdíjakat. Bár az elnök április végén meghátrált és visszavonta a tervezett reformot, a nyugalom nem állt helyre az országban. A tüntetők Ortega lemondását kezdték követelni, az azóta is tartó megmozdulások erőszakossá fajultak.

(Borítókép: A kormányellenes tüntetések egyik áldozatának temetése Masaya városban, 2018. június 7-én. Fotó: Inti Ocon / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport