Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olyan, mint Pompeji

2018-07-23T223557Z 1163675901 RC1D757909B0 RTRMADP 3 GREECE-WILD
2018.07.24. 11:51

Már legalább 74 halálos áldozata van az Athén körüli Attika régióban tomboló futótűznek. A görög tűzoltóság szóvivője szerint 172 embert, közülük tizenhat gyereket vittek kórházba, tizenegy felnőtt válságos állapotban van.

A tűz főleg az Athén belvárosától mindössze 25 kilométerre fekvő Matit és Rafinát, illetve a 45 kilométerre lévő Kinetát érinti. Az ott lakóknak óriási szerencséjük van, ugyanis mindhárom település a tengerparton van, így több mint ezren tudtak a vízbe menekülni a tűz elől.

A legsúlyosabb helyzet Matiban van. A tűz gyakorlatilag felemésztette a várost. Többen az autópályán haltak meg, miközben próbáltak elmenekülni a tűz elől, míg mások a tengerbe futva vesztették életüket.

Szerencsére közel volt a tenger, de a lángok egészen addig értek. A tűz égette a hátunkat, úgyhogy belevetettük magunkat a tengerbe. Az egész Pompejire emlékeztetett. »Édes istenem, futnunk kell, hogy megmentsük magunkat« – mondtam magamban. Szörnyű volt

– mondta a Matiban élő Kosztasz Laganosz a Sky Newsnak.

Mati mint település nem létezik többé. Láttam holttesteket és kiégett autókat. Szerencsés vagyok, hogy még élek

– mesélte egy másik mati lakos a görög Skai TV-nek. Azonban Rafinában sem sokkal jobb a helyzet.

Legalább száz lángoló házat láttam a saját szememmel. Ez egy totális katasztrófa

– mondta Rafina polgármestere.

A görög tűzoltók nem képesek egyedül megfékezni a tüzet, így nemzetközi segítséget kértek. Hatvan ciprusi tűzoltó és két spanyol tűzoltó repülőgép érkezik a helyszínre. A tűzoltók munkáját nehezíti a nagy szárazság és hőség, illetve az erős szelek.

Nemcsak Görögországot sújtja erdőtűz. Például Svédországban több mint ötven helyen csaptak fel lángok a hetek óta tartó rendkívüli meleg és a szárazság miatt.

(Borítókép: Erdőtüzek az Athén közelében lévő Rafina településen, 2018. július 23-án. Fotó: REUTERS/Alkis Konstantinidis)