Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért van ilyen borzalmas idő mindenhol?

000 17R0F0
2018.07.23. 13:51

A globális felmelegedés mellett számos más tényező okolható azért, hogy az északi féltekén hetek óta szélsőségesen meleg és száraz az időjárás. A klimatológusok szerint az igen gyenge nyugat-keleti magas légköri nagy sebességű széláramlás (jetstream), és az Atlanti-óceán vízfelszíni hőmérsékletének jelentős megváltozása is tehet a mostani időjárásról.

  • Hosszan tartó intenzív hőhullám uralja Észak-Amerikát, az Északi-sarki térségét, Észak-Európát és Afrika északi részét, megdöntve számos időjárási rekordot.
  • Több mint 50 erdőtűz – egy tucatnyi az Északi-sarkkörön belül – csapott fel Svédországban a hét végéig a hetek óta tartó rendkívüli meleg és a szárazság miatt. 
  • Észak-Afrikában, a Szahara szélén lévő Ouargla meteorológiai állomáson 51,3 Celsius-fok meleget mértek, ami a térség minden idők legmelegebb hőmérséklete. 
  • Japánban a két héttel ezelőtti esőzések után fellépő, napok óta tartó, több mint 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet már 30 embert ölt meg, és több ezren kerültek kórházba a hőség miatt.
  • Montrealban már három hete tartósan 30 fok fölött van a hőmérséklet, míg tavaly nyáron csak kilenc ilyen napot regisztráltak. Tucatnyian haltak meg a hőség miatt. A montreali halottasház megtelt. Az illetékesek szerint példátlan, hogy a hőség ennyi halálos áldozatot szed.

A tudósok többsége számos tényezővel magyarázza a rendkívüli hőséget. A legnyilvánvalóbb szerintük a globális felmelegedés.

Nehéz nem arra gondolni, hogy a klímaváltozás szerepet játszik abban, ami ma a bolygón zajlik. Szembeszökő szélsőségeket jegyeztek fel az elmúlt hetekben. De nem szabad túlhangsúlyozni a klímaváltozást; vannak más tényezők is, amelyek hatással vannak az időjárásra.

– mondta Dann Mitchell, a bristoli Egyetem kutatója.

Az egyik ilyen tényező a a magas légköri nagy sebességű széláramlás az Atlanti-óceán fölött. A Föld felszíne fölött öt-hét kilométerre kelet-nyugati irányú széláramlás irányítja a bolygó időjárását. A gyengébb jetstreamek nyugodt, csendes napokat eredményez.

A széláramlás jelenleg szélsőségesen gyenge, aminek eredményeként magasnyomású rendszer alakult ki hosszú időre ugyanazon térség fölött.

– mondta Mitchell.

Egy másik tényező az Atlanti-óceán felszíni vízhőmérsékletének több évtizedes oszcillációja, ami az egész északi-féltekére hatással van. A jelenséget a légkör-óceán kapcsolatrendszerében megvalósuló kölcsönhatás eredményezi.

A helyzet olyan, mint 1976-ban, amikor hasonló volt az óceán hőmérséklete az Atlanti-óceánon és a változatlan széláramlás hosszú időre nagy területen magas nyomást idézett elő. Természetesen, az az év volt az egyik legszárazabb, legmelegebb nyár az Egyesült Királyság történetében a XX. században.

– mondta Adam Scaife professzor a brit meteorológiai szolgálattól.

A Kelet-Angliai Egyetem klimatológiai kutatórészlegének igazgatója, Tim Osborn professzor szerint van egy lényeges különbség 1976 és napjaink között.

Ma nagyon különbözően működnek ezek a hatások. 1976 óta több évtizedes a globális felmelegedés a növekvő szén-dioxod-kibocsátás miatt, ami jelentősen emelte a globális hőmérsékleti alapvonalat.

(MTI)

(Borítókép:  Erdőtüzek a svédországi Karbole közelében, 2018. július 15-én. Fotó: AFP  / TT News Agency / Mats Andersson)