Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Macron vállalja a felelősséget a tüntetőket verő tanácsadójáért

2018.07.25. 19:22 Módosítva: 2018-07-25 19:28:10

Magára vállalta a felelősséget a tüntetőket verő testőréért Emmanuel Macron francia elnök, aki elmondta, Alexandre Benalla elárulta őt, de ettől még őt kell számon kérni, mert megbízott a férfiben – írja a Guardian.

A férfit múlt héten rúgták ki, miután napvilágot látott egy felvétel, melyen egy májusi tüntetésen rendőri sisakban diákokat bántalmaz, pénteken pedig három rendőrt őrizetbe is vettek az ügyben. Macron kedden Párizsban a pártja képviselőinek beszélt arról, hogy amit Benalla tett, az felér egy árulással, este pedig a szavazóknak beszélt arról, hogy senki nem kivétel a szabályok alól, ha pedig bűnbakot keresnek, akkor ne keressenek tovább, ugyanis

egyedül ő felelős a történtekért, mert ő bízott meg Benallában.

Az ügyben jelenleg két parlamenti bizottság folytat vizsgálatot, emellett pedig a rendőrség is nyomoz, Macronon pedig az elmúlt napokban egyre nagyobb volt a nyomás, ugyanis az elnöki hivatal tudott az incidensről, de hónapokig nem szóltak a rendőrségnek.

Benalla és Macron
Benalla és Macron
Fotó: Philippe Wojazer / Reuters

Macron egyébként a parlamenti meghallgatásokon viccesre vette a figurát, pedig a jelek szerint elég nagy bajban van: a felmérések alapján az emberek magyarázatot várnak az elnöktől, a népszerűsége pedig szignifikánsan csökkent az ügy miatt.

Benalla ügyvédje is megszólalt, szerinte védence végig abban a tudatban volt, hogy törvényes amit tesz, és bár tudta, hogy kicsit túllőtt a célon, végső soron az volt a célja, hogy segítsen a rendőröknek megfékezni két "agresszív és erőszakos bajkeverőt".

Hozzátette, a férfi sosem hitte, hogy bármit megtehet, a média pedig túlreagálta a dolgot, és hamarosan Benalla is beszél majd az üggyel kapcsolatban.