Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Leváltották a rendőrség és a tűzoltóság vezetőjét Görögországban

2018.08.05. 22:57 Módosítva: 2018.08.05. 23:14

Leváltották Görögország országos rendőrfőkapitányát és a tűzoltóság parancsnokát a múlt heti, majdnem száz életét követelő tűzvész kezelésével kapcsolatos közfelháborodás miatt - közölte az MTI. 

A rendőrség és a tűzoltóság irányítását a leváltott vezetők helyettesei veszik át. A vezetőket két nappal azután távolították el tisztségükből, hogy pénteken lemondott Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter.

A polgári védelmi miniszter nem zárta ki, hogy a tűzoltóság és a rendőrség hibázott, fogalmazása szerint eredményesebben is tehette volna a dolgát. A múlt hétfőn fellobbant tűz a közeli hegyekből alig egy óra alatt átterjedt Máti és Rafína településekre. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok reagálását a katasztrófára.

A hatóságok a jövő héten megkezdik az illegálisan felhúzott épületek bontását az erdőtűz sújtotta Attika-régióban. A görög kormány szerint az illegális házépítés gyakorlata a felelős az erdőtüzek gyors terjedésért és a halálos áldozatok magas számáért.