Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Megszólaltak a Szkripal-ügy gyanúsítottjai: ők csak turisták

2018.09.13. 12:25

A Russia Todaynek nyilatkozott Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov, a két orosz állampolgár, akik a brit vádhatóság szerint gyanúsíthatók Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. 

A két férfi azt mondta, ők csak turistaként látogatták meg a mérgezés napján az angliai Salisbury városát, miután a barátaik tanácsolták nekik, leginkább azért, mert van ott egy szép katedrális.

Meg akarták látogatni a Stonehenge-et is, azonban annyira mocsaras volt a környék, hogy inkább visszamentek Londonba. A Russian Today főszerkesztője azt állítja, a két férfi kerete meg őket, hogy tisztázzák magukat. 

Szerdán már az oroszok is beazonosították a két férfit,  Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy két büntetlen előéletű civilről van szó. Akkor arról is beszélt, reméli, hamarosan a nyilvánosság elé állnak, és elmondják, mi történt valójában. Egy nappal később pontosan ez történt. 

Ezzel szemben a Scotland Yard azt állítja, elegendő bizonyítékuk van a két férfival szemben, akik nem civilek, hanem az orosz katonai hírszerzés, a GRU emberei, és az orosz állam legmagasabb szintjeitől kapják utasításokat.  És abban is biztosak, hogy nem magánakció volt a mérgezés

A britek szerint személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök adhatta-e ki az utasítást a Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal márciusban megkísérelt merényletre.

(Sky)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?