Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy ukrán weboldalra feltöltötték több magyar állampolgárságú kárpátaljai adatait

2018.09.22. 13:53

Egy ukrán nacionalista weboldal (Mirotvorec) elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét, írja az MTI. Eddig öt

 kettős állampolgár adatai lettek nyilvánosak, m indnyájan kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők.

Ukrajnában hivatalosan törvénysértésnek számít a kettős állampolgárság, bár a törvényt eddig elég lazán kezelték, de egészen mostanáig nem volt központi téma.

az Ukrinform ukrán állami hírügynökség azonban szerdán közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson.

A videó nagy port kavart, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is kénytelen volt reagálni: kijelentette, hogy amennyiben Magyarország nem hívja vissza a beregszászi magyar konzult, akkor Ukrajna fogja kiutasítani. Az ukrán politikus szerint ez már politikai ügy, ezért tárgyalni fog Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel szeptember 26-án New Yorkban. 

Szijjártó Péter "kifejezetten barátságtalan" lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar főkonzulátuson rejtett kamerával készített felvételeket felhasználták az ukrán választási kampányban, a magyarellenességet szavazatszerzési célra használva. A felvételek a tárcavezető szerint megbízásból készülhettek és szivároghattak ki.