Fél év után vettek őrizetbe hat embert a francia túszdráma ügyében

2018.10.16. 13:59

Őrizetbe vettek hat embert a francia hatóságok a dél-franciaországi Carcassonne-ban és Trebes-ben márciusban egy iszlamista által elkövetett, négy áldozatot követelő túszdráma ügyében. Az áradások által sújtott Trebes-ben több helyen egyszerre voltak reggel 6 órakor az előállítások, amelyekhez száz kommandóst mozgósítottak.

A rendőrség házkutatásokat tart, a kihallgatások pedig Toulouse-ban folynak. Az őrizetbe vettek a támadó családtagjai, illetve a baráti köréhez tartozó emberek, akikről azt gyanítják, befolyásolták őt, illetve tudhattak arról, hogy merényletet tervez.

A marokkói születésű, de 2004 óta francia állampolgárságú 25 éves Radouane Lakdim március 23-án a carcassonne-i otthona előtt először megállított egy autót, rálőtt a vezetőjére és portugál utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt, egyiküket a vállán megsebesítve, majd a közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, végül a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte.

Arnaud Beltrame, a csendőrség 44 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim őt is halálosan megsebesítette. Az iszlamista egy pisztollyal, egy késsel és házi készítésű robbanószerkezetekkel hajtotta végre a támadássorozatot. A merénylőt a francia csendőrök lelőtték, amikor megrohamozták a szupermarketet.

A titkosszolgálatok által iszlamista kapcsolatai miatt 2014 óta nyilvántartott Lakdim élettársát, Marine P.-t, az iszlám hitre áttért francia nőt március végén terrorcselekményben való bűnszövetkezet gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?