Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Magyarellenes plakátok jelentek meg Kárpátalján

2018.10.20. 13:15

Magyarellenes óriásplakátok jelentek megy több kárpátaljai település közelében, számolt be róla az MTI. A fehér alapú, ukrán nyelvű plakátokon az "Állítsuk meg a szeparatistákat" felirat szerepel, továbbá Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője, Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettese és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, megyei tanácsi képviselő fényképe.

A plakátok szombat reggel olyan magyarlakta települések közelében jelentek meg, mint Ungvár, Munkács és Beregszász. Az MTI a hírrel összefüggésben megjegyezte, hogy az ukrán médiában hónapok óta zajlik magyarellenes kampány, de most először jelent meg közterületen magyarokat támadó üzenet.

FRISSÍTÉS: Hennagyij Moszkal kormányzó saját weboldalán azt írja, hogy az elkövető valószínűleg az orosz titkosszolgálat, akiket korábban is a helytelen nyelvhasználatuk buktatott le.

A provokáció végrehajtóit jelenleg még keresik a hatóságok, azonban a végrehajtás módja és stílusa azt mutatja, hogy ez az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) műve, mely nem első alkalommal próbálja összeugrasztani a Kárpátalján élő magyarokat és ukránokat. 

Az elmúlt év áprilisában a Nagyszőlősi és Beregszászi járás határaiban szintén provokatív plakátokat helyeztek el – akkor magyar nyelven. Az akkori és a mostani plakátok is hibásan, orosz tükörfordításban jelentek meg («Зупинімо сепаратистів» helyett «Зупинимо сепаратистів»-et olvashatunk). Folyó év februárjában kétszer gyújtották fel a KMKSZ központi irodáját. Ezeket az ügyeket megoldották, s kiderítették, hogy Oroszország áll a bűncselekmények mögött. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jelenlegi provokáció „megrendelőit” is kézre kerítsük. Azonban már többszörösen is bebizonyosodott, hogy a hasonló primitív cselekmények Kárpátalján nem működnek, hiszen sem az ukránok, sem pedig a magyarok nem dőlnek be nekik

- idézi a kormányzót a Kárpátalja.net.

A két ország közötti konfliktus hónapok óta zajlik,hétfőn tárgyalt a két ország külügyminisztere is a helyzetről. Korábban arról számoltunk be, hogy a magyarellenes támadások mögött Oroszország sejlik fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?