Ödön
2 °C
11 °C

A megölt szaúdi újságíró holmiját találhatták meg egy autóban

2018.10.23. 22:25 Módosítva: 2018-10-23 23:39:39

A Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október 2-án meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi személyes tárgyaira bukkanhatott kedden a török-szaúdi nyomozócsoport egy külképviselethez tartozó autóban, amelyet korábban az egyik isztambuli parkolóházban hagytak – írja az MTI a CNN Türk nyomán.

Más török források ugyanakkor eltérő információkat közöltek. Az Anadolu török állami hírügynökség úgy tudja, hogy az autóban talált tárgyak a szaúdi főkonzulátus dolgozóié, az NTV török hírtévé pedig arról írt, hogy azok a főkonzul családtagjaihoz tartoznak.

21 szaúdi vízumát vonja meg az USA

Dzsamál Hasogdzsi megölése miatt az Egyesült Államok 21 szaúdi állampolgár vízumát vonja meg, vagy érvényteleníti – jelentette be a washingtoni külügyi szóvivő magyar idő szerint kedd éjszaka a Sky News twitje szerint.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Szaúd-Arábia csak szombaton ismerte be, hogy Hasogdzsi meghalt a főkonzulátus épületében. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták. Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén úgy fogalmazott, hogy az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt.

A hatóságok hétfőn találtak rá a diplomata rendszámú autóra Isztambul Sultangazi nevű körzetében, több mint 10 kilométerre a szaúdi főkonzulátus épületétől. A nyomozócsoport ezután engedélyt kért a szaúdi külképviselettő és az isztambuli főügyészségtől az autó átvizsgálására. A helyszínelők a járműben kedden két bőröndöt, bennük ruhákat, illetve több személyes tárgyat, köztük – a CNN Türk szerint – feltehetően egy Hasogdzsihoz tartozó számítógépet és dokumentumot is találtak.

A török-szaúdi nyomozócsoport kedden két és fél órán keresztül vizsgálta az autót, és DNS-mintákat is vett a tárgyakról. A helyszínelők szerdán folytatják az átvizsgálását. A török sajtó arról is beszámolt, hogy az autó regisztrálva van a parkolóházba, és az üzemben tartója Sultangazi körzetben lakik.

Minden autót átvizsgálnak

A hatóságok a napokban egyúttal megpróbálják rekonstruálni azt is, hogy azok az autók, amelyek október 2-án hagyták el Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát, milyen helyeken álltak meg. Ezért az Isztambul külterületi zöldövezetének számító Belgrádi erdőben, illetve a Márvány-tenger déli partján fekvő egyik város, Yalova környékén is kutatnak.

Az Ihlas török hírügynökség kedden tudatta: a hatóságok kedden két órán át vizsgálódtak Yalova tartomány Termal nevű körzetében Samanli faluban egy háromszintes házban, amely a Hasogdzsi meggyilkolásának napján Rijádból Isztambulba érkező 15 tagú szaúdi különítmény egyik tagjának a nyaralója. A házat jelenleg egy szíriai család bérli. Az Ihlas arra nem tért ki, hogy a nyomozók találtak-e bármi érdemit.

Erdogan kedden telefonon részvétét nyilvánította Hasogdzsi családjának, köztük az újságíró fiának, Abdullah Hasogdzsinak. A török államfő mély sajnálatát fejezte ki, és megfogadta, hogy Törökország minden szükségeset megtesz a gyilkosság felderítéséért.

A Sky News kedd délután arról írt a forrásai alapján, hogy megtalálták Hasogdzsi holttestét is, de ezt más forrás azóta sem erősítette meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?