Jenő
-3 °C
6 °C

Az USA meghozta az első szankciókat Szaúd-Arábia ellen

2018.10.24. 06:43

Washington megvonja a vízumot mindazoktól, akik felelősek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró haláláért.

- jelentette be kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A felelősek köre azonban a szaúdiak által reméltnél sokkal tágabb lehet, mivel Donald Trump amerikai elnök "a valaha volt legrosszabb fedőakciónak" nevezte a magyar idő szerint szombaton megjelent szaúdi magyarázatot, miszerint véletlenül végeztek a kihallgatás során a Washington Postba is író ellenzékivel, aki házasságához szükséges dokumentumokért ugrott be hazája isztambuli főkonzulátusára, ahol egy kommandó várta őt, mely - ez ma már szinte biztos - megkínozta, meggyilkolta, majd feldarabolta Hasogdzsít. 

Az amerikai külügyminiszter rendkívüli bejelentése szerint a külügyi tárca a pénzügyminisztériummal közösen vizsgálja annak lehetőségét, hogy alkalmazható-e a szankciók foganatosítását lehetővé tévő ún. "Magnyitszkij-törvény" erre az esetre. Pompeo azt is leszögezte, hogy

Nem ezek a büntető intézkedések jelentik az utolsó szót az Egyesült Államok részéről ebben az ügyben. Továbbra is mindent megteszünk a felelősök elszámoltatása érdekében.

Heather Nauert külügyi szóvivő a részletekről szólva elmondta, 21 szaúdi állampolgárt érint a vízumtilalom. Akinek már van amerikai vízuma, attól bevonják, akinek pedig még nincs, nem folyamodhat beutazási engedélyért az Egyesült Államokba.

A gyilkosság legfőbb felelőse valószínűleg a királyságot de facto irányító Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös lehet, de őt - mivel ahogy azt Donald Trump is elmondta kedden "nagyon jó szövetséges" - szinte biztosan nem éri el a felelősségrevonás. Az amerikai kormányzat azonban meglehetősen elégedetlen jó szövetségese kegyetlen és cinikus viselkedésével, helyi idő szerint kedd délután Mike Pence alelnök a The Washington Post című lap által szervezett konferencián - ami nem is a Hasogdzsi-ügyről szólt - magától kitért a gyilkosságra, és azt mondta: 

A szaúdi újságíró meggyilkolása tragédia a családja és a szerettei számára, ugyanakkor pedig támadás a szabad és független sajtó ellen is.

Pence megígérte, hogy a teljes igazságot akarják hallani, és hogy ezt az igazságot nyilvánosságra is fogják hozni. A kényes politikai helyzetben lévő Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában egyébként nem vádolta meg közvetlenül a szaúdi vezetőket a gyilkosságban való részvétellel, csupán úgy fogalmazott, "az eddigi vizsgálat nem volt elég mély és átfogó ahhoz, hogy a királyság uralkodó köreihez is elérjen".

Az amerikai közszolgálati rádió jelentése szerint Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója - aki kedden reggel érkezett Ankarába - személyesen irányítja az amerikai vizsgálatokat a Hasogdzsi-ügyben. Haspel kiválóan beszél törökül, és az NPR értesülései szerint mindenképpen el akarja érni, hogy a török hatóságok megmutassák azokat a hang-, és videófelvételeket, amelyek szerintük bizonyítják, hogy szaúdiak gyilkolták meg Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusának épületében.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?