Ödön
1 °C
11 °C

Franciaország is szankciókra készül Szaúd-Arábia ellen

GettyImages-1047468406
2018.10.24. 17:13

Az USA után Franciaország is szankciókat foganatosíthat Szaúd-Arábia ellen, ha bebizonyosodik a szaúdi vezetés felelőssége a meggyilkolt újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében, és a tényeket a francia titkosszolgálatok is alátámasztják – írja az MTI.

Amíg mindez nem teljesen bizonyított, és amíg a tényeket nem támasztják alá a titkosszolgálataink, addig nem hozunk döntéseket.

– mondta Benjamin Griveaux kormányszóvivő szerdán, hozzátéve, hogy ha bebizonyosodik a szaúdiak felelőssége, akkor nem kizárólag a fegyverek terén lehet majd szankciókra számítani.

A francia elnöki hivatal korábban azt közölte, nem akar elhamarkodott döntést hozni az ügyben, de felszólították Rijádot, hogy folytassanak hiteles vizsgálatot a tények, és minden felelősség tisztázására.

A francia baloldal ugyanakkor szerdán élesen bírálta a nemzetgyűlésben a francia kormányt, és a Rijáddal kötött fegyvereladási szerződések azonnali felfüggesztését követelték. Spanyolországban is hasonló folyamatok játszódnak le éppen, de a spanyol kormányfő szintén arról beszélt, hogy egyelőre nem szüntetik be a fegyvereladást Szaúd-Arábiának.

Az ügyben mindkét kormány a megállapodások fontosságát emelte ki, az indoklásokból pedig egyértelműen látszik, hogy a szaúdi fegyverbiznisz van annyira értékes, hogy a két ország a végsőkig kivárjon a szankciók terén.

(Borítókép:  Chris McGrath / Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?