Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Francia külügyminiszter: Trump ne avatkozzon bele a francia belügyekbe!

2018.12.09. 20:32

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter vasárnap felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne avatkozzon bele a francia belügyekbe. Trump korábban a Twitteren bírálta Franciaországot a sárgamellényesek párizsi tüntetései után.

Párizsban és más francia nagyvárosokban a hét végén sorozatban negyedszer tartottak kormányellenes tüntetéseket. A demonstrációk igencsak megtépázták Emmanuel Macron francia elnök tekintélyét. Szombaton összesen 125 ezren tiltakoztak országszerte, közülük legalább tízezren a fővárosban. A biztonsági erők kétezer embert vettek őrizetbe a megmozdulásokon.

A párizsi megállapodás nem annyira jön be Párizsnak. Tüntetések és zavargások egész Franciaországban.

- írta Trump a Twitteren, a 2015-ös klímaegyezményre utalva.

Az emberek nem akarnak hatalmas összegeket fizetni, amelyek nagy része harmadik világbeli országoknál landol, annak érdekében, hogy esetleg védjék a környezetet. Ezek az emberek azt skandálták, hogy „Trumpot akarjuk!” Imádom Franciaországot!

– folytatta az elnök.

A francia külügyminiszter az LCI tévécsatornán felhívta rá a figyelmet, hogy azokon a képeken, amiken a „Trumpot akarjuk!” szlogent angolul skandáló tüntetők láthatók, valójában Trump londoni látogatásán készültek hónapokkal ezelőtt. 

A sárgamellényesek tüntetése nem angol nyelven zajlott, ha jól tudom.

- mondta Le Drian.

Trump egy másik rövid üzenetében azt írta:

Lehet, hogy itt az ideje véget vetni a nevetséges és rendkívül költséges párizsi egyezménynek, és visszaadni valamennyi pénzt az embereknek alacsonyabb adók formájában? Az Egyesült Államok jóval előrébb jár ebben a kérdésben, és az egyetlen nagyobb ország, ahol a kibocsátás tavaly csökkent!

Le Drian azt válaszolta, hogy a francia kormány nem szól bele az amerikai belpolitikába, és jó lenne, ha ez visszafele is így lenne.

Azt mondom Donald Trumpnak, és a köztársasági elnök is ugyanezen a véleményen van, hogy mi nem foglalunk állást az amerikai vitákban. Hagyjon minket, hogy élhessük az életünket az országunkban!

Le Drian megjegyezte, hogy az amerikaiak többsége nem értett egyet Trumppal, amikor felmondta a klímaegyezményt.

Trump az elmúlt hónapokban többször bírálta a Macron által követett politikai irányvonalat és alacsony népszerűségi mutatóit.

(MTI)