András, Andor
-3 °C
3 °C

Ismét megszavazták a szlovák himnusztörvényt, amit gyorsított eljárásban módosíthatnak

2019.05.10. 15:21

Az államfő vétóját felülírva, a pozsonyi parlament ismét jóváhagyta pénteken az állami jelképekre vonatkozó törvényt. A "himnusztörvény" néven ismertté vált jogszabálynak a himnusz éneklésére vonatkozó része ezt követően gyorsított eljárásban kerülhet módosításra, írja az MTI.

A parlament által először március végén jóváhagyott jogszabályt - amelynek egy része nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozta volna a külföldi országok himnuszának előadását, amikor az érintett ország hivatalos küldöttsége is jelen van helyszínen - áprilisban, (miután nyilvánosan kérte meg a képviselőket, hogy olvassák már el a szavazás előtt, hogy mit szavaznak meg) megvétózta Andrej Kiska, szlovák államfő több politikai párt, köztük a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a törvényt előterjesztő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kérése alapján.

Mivel a törvénymódosítást - amelynek csak néhány szavas része rendelkezik a himnuszról - mint egészet vétózta meg a megbízatási ideje végéhez közeledő és saját párt alapítását bejelentő Kiska, azt a törvényhozásnak csak teljes egészében elvetni vagy teljes egészében jóváhagyni volt lehetősége.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök a visegrádi országok (V4) államfõi találkozója második napján tartott satótájékoztatón a szekszárdi megyeházán 2017. október 14-én.
Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök a visegrádi országok (V4) államfõi találkozója második napján tartott satótájékoztatón a szekszárdi megyeházán 2017. október 14-én.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A jogszabály márciusban a most pénteken kezdődő szlovákiai jégkorong világbajnokság, illetve a válogatott mezeinek dizájnja kapcsán került terítékre. Ezt az előterjesztő SNS szerint az tette indokolttá, hogy a szlovák csapat - a sokévi bevált gyakorlattal szakítva - olyan mezeket kapott, amelyeken a szlovák címer nem eredeti formájában, hanem csak stilizálva - a hármas halmot három hokiütővel helyettesítve - kapott helyet.

Andrej Danko, a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, az SNS elnöke - miután a törvény a himnusz éneklésére vonatkozó része széleskörű tiltakozást váltott ki - áprilisban bejelentette: megegyezés született a koalícióban arról, hogy megoldják a törvényből adódó problémát, úgy hogy mindenki elégedett legyen és semmi se zavarja a szlovák-magyar kapcsolatokat.

Bár a "megoldás" részleteit nem ismertette a kormánykoalíció, az vélhetően a törvény ismételt jóváhagyását, majd annak utólagos módosítását jelenti. Ez a módosítás a kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Most-Híd vegyes pártnak az ígérete szerint orvosolni fogja a himnusz éneklését korlátozó passzust. Ezt a módosítást a jogszabályt márciusban vélhetően gondatlanságból megszavazó Most-Híd készül beterjeszteni, és arról a kormány ajánlása szerint, gyorsított eljárásban döntenek majd.

A szlovák nemzeti szimbólumok védelméről szóló, és a szlovák parlamentben megszavazott törvény egyik beterjesztője a Ferencvárosban is megforduló egykori labdarúgó, Tibor Jančula volt. Róla ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az állami jelképekre vonatkozó szlovák törvény megváltoztatása céljával a Magyar Közösség Pártja áprilisban aláírásgyűjtésbe kezdett. Petíciójukkal azonban nem csak a törvény azt a részét akarják megszüntetni, amely korlátozza a himnusz éneklését, hanem a jogszabály teljes megváltoztatását célozzák, úgy, hogy lehetővé váljon a nemzeti szimbólumok, köztük a nemzeti zászlók korábban tiltott teljes körű szabad használata is.