Albin
0 °C
11 °C

Palesztinoknak építene házat az izraeli kormányfő

2019.07.30. 23:29

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kedden szokatlan tervet mutatott be a kormánynak: 700 lakás építését irányozza elő palesztinok számára Ciszjordánia Izrael által ellenőrzött részén. A tervben ezenkívül szerepel 6000 új ház felépítése is zsidó telepesek számára. Az APA osztrák hírügynökség szerint ezek Ciszjordánia Izrael által ellenőrzött, úgynevezett C-zónájában épülnének meg, írta az MTI.

A C-zóna a palesztin terület körülbelül 60 százalékát fedi le. Az izraeli média szerint a térségben az elmúlt négy évben egyetlen nagyobb palesztin építési projektet sem hagytak jóvá. Az izraeli hadsereg a közelmúltban - izraeli álláspont szerint engedély nélkül felépített - palesztin házakat rombolt le, ami nemzetközi bírálatokat váltott ki.

Az EFE spanyol hírügynökség kormányzati forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a javaslat elutasítást és aggodalmat váltott ki a megszállt palesztin területeken a zsidó telepek építését támogató ultranacionalista pártok tagjai között, akik "a Palesztin Hatóságnak (PH) szánt jutalomnak" minősítették azt. Megfigyelők szerint a lépéssel az izraeli miniszterelnök "jószándékát" szeretné kimutatni az Egyesült Államok közel-keleti béketervével kapcsolatban.

A következő napokban ugyanis Izraelbe látogat Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti tanácsadója, hogy népszerűsítse az izraeli-palesztin válság rendezésére kidolgozott, "az évszázad ügyleteként" beharangozott tervét.

Izrael Ciszjordániát - a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt - az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael államnak, hanem megszállt területek.