Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kitöréseket okozhat a hawaii vulkán kráterében talált víz

2019.08.05. 17:04

Egy hét vizsgálódás után kutatók egy csoportja vizet fedezett fel a a hawaii Kilauea vulkán kráterében, számolt be róla az MTI. A vulkán Halemaumau kráterének alján talált titokzatos zöld foltról sikerült bebizonyítani, hogy valójában víz. 

Don Swanson, az Egyesült Államok Földtani Intézetének (U.S. Geological Survey) kutatója szerint a tó jelenléte nagyon szokatlan és eddig ilyen jelenségről még nem készült feljegyzés. A szakértők nem biztosak benne, hogy mi fog történni, de arra számítanak, hogy ha  a láva vízzel érintkezik, az robbanásokhoz vezet. 

Az egyik lehetőség, hogy a láva lassan felhevíti a talajvizet, és elképzelhető, hogy új lávatavat hoz létre. A láva interakcióba léphet a víztáblával és kisebb robbanásokat okozhat - mondta Swanson.

"A másik lehetőség, hogy a magma gyorsan emelkedik, ami nagyobb robbanást idézhet elő" - tette hozzá. Swanson korábban úgy nyilatkozott, hogy a víz jelenléte fontos változást jelezhet a vulkán hosszú távú aktivitását tekintve. A Kilaueára jellemző, hogy hosszú, kitörésekkel tarkított periódusok váltják a lassabb, úgynevezett effúziós, vagyis kiömléses fázisokat. Az effúzív periódusokban - ilyen jellemezte a Kilaueát az elmúlt mintegy 200 évben -, lassabb, állandó lávafolyamok szivárognak a talajból. 

Tavaly drámai robbanás következett be, amikor a Kilauea oldalából láva robbant ki, beterítve egy hatalmas területet. Több száz otthont rombolt le a közelmúlt egyik legnagyobb kitöréseként.