Essexi halálkamion: a családtagoknak kell kifizetniük a holttestek hazaszállítását

2019.11.19. 09:46

Még nem szállították haza annak a 39 vietnámi áldozatnak a holttestét, akikre október végén akadtak rá a hatóságok egy bolgár rendszámú kamion hűtőkonténerében, Essexben. Az MTI azt írja: a múlt héten olyan hírek láttak napvilágot, hogy a holttestek hazaszállítása azért késik, mert zavar támadt akörül, hogy a brit vagy a vietnami kormánynak, vagy pedig hozzátartozóknak kell kifizetniük a holttestek, illetve hamvak hazaszállítási költségeit. 

Bui Huy Cuong, Ha Tinh vietnámi tartomány egyik körzeti elöljárója kedden tolmácsolta az illetékes hatóságok döntését, miszerint a gyászoló családoknak kell fedezniük a hazaszállítás költségeit. Bui Huy Cuong leszögezte, hogy a tartományi kormány döntése egyértelmű, ez a hozzátartozókra hárul, a vietnámi hatóságok csupán a reptértől a lakóhelyig tartó út költségeihez nyújthatnak támogatást.

 A kamionsofőrt 39 rendbeli emberöléssel vádolják

A 39 holttestet október 22-én hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A kamionszerelvény Scania típusú, Bulgáriában bejegyzett nyerges vontatója Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit Purfleet kikötőjében.

Az ügyben több embert vettek őrizetbe Vietnámban, Írországban és Angliában. Az Angliában őrizetbe vett embereket embercsempészetre szőtt összeesküvéssel és emberöléssel gyanúsítják.  A kamion sofőrje, a 25 éves, északír Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén vádat emeltek. Robinson november 25-én áll a londoni központi büntetőbíróság elé.   

A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezi, és ennek tagja a kamionsofőr is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport