Budapesten járt Trump ügyvédje, Rudy Giuliani, az impeachment eljárás kapcsán

2019.12.04. 19:48 Módosítva: 2019.12.04. 22:32

Budapesten találkozott Rudy Giuliani, Trump ügyvédje és tanácsosa a Biden-ügyben érintett volt ukrán főügyésszel, Jurij Lucenkóval, írja a New York Times.

Miközben egyre jobban szorul a hurok Donald Trump nyaka körül, és egyre inkább úgy tűnik van realitása egy esetleges impeachment eljárás megindításának, az ügyben egyébként szervesen érintett Giuliani továbbra is azon ügyködik, hogy felkutassa azokat, akik segítenek megerősíteni a republikánus narratívát az ügyben, azaz hogy Trump nem kért semmi olyat az ukrán elnöktől, ami ne férne össze elnöki tisztségével.

Giuliani a budapesti kitérőt követően Kijevbe utazott, ahol belső források szerint két másik olyan ukrán ügyésszel is találkozott, akik a Trumpnak kedvező verziót erősítik az ügyben.

Szüksége is lehet az Egyesült Államok elnökének minden fogódzkodóra, ugyanis az eljárás előzetes meghallgatási szakaszában számos olyan vallomás született, amelyek megerősítik: Trump visszaélt az elnöki befolyásával, hogy ártson a jövő évi választásokon egyik fő esélyes riválisának tartott Joe Bidennek.

A New York Times értesülései szerint Giuliani európai útjának első sorban az volt a célja, hogy olyan dokumentumokat szerezzen be, amiket fel tudnak használni egy Trump-párti televíziós műsorban, amely az impeachement eljárást hivatott hitelteleníteni. Érdekesség, hogy az egész eljárás részben Giuliani ehhez hasonló ügyködéseit is vizsgálná, ugyanis az ügyvéd nem visel semmilyen hivatalos tisztséget az amerikai kormányzatban, így az amerikai államigazgatásban többen is aggódva figyelik a beavatkozásait. 

A fent említett utat a konzervatív One America Network szervezte, ők azok, akik az impeachment eljárást támadó tévésorozatot készítik. Az OAN csapata a magyar fővárosban csatlakozott Giulianihoz, köztük az impeachement-ellenes műsor műsorvezetője, Chanel Rion. Az ügyet belülről ismerő források szerint forgattak is Budapesten, egy interjút rögzítettek a hazájában egyébként korrupcióval vádolt Lucenkóval.

De mi ez az egész már megint Trumppal?

  • Az amerikai elnököt azzal vádolják, hogy megkérte egy idegen ország, Ukrajna vezetőjét, hogy segítsen terhelő bizonyítékokat előásni egy politikai ellenfeléről. Ez olyan, mintha a magyar miniszterelnök megkérné szlovák kollégáját, hogy bizonyos támogatásokért cserébe szolgáltasson terhelő bizonyítékokat az ellenzék egyik politikusáról – csak az USA elnöke sokkal jobb alkuhelyzetben lenne egy ilyen helyzetben, mint magyar kollégája bármikor.
  • Joe Biden, akiről Trump állítólag terhelő anyagokat akart szerezni, a jövő évi amerikai elnökválasztás egyik esélyes indulója, Trump ellenfele a választáson. Amerikában törvénytelen külső segítséget bevonni az elnökválasztás befolyásolására. (Bident egyébként azzal vádolják, hogy még alelnökként nyomást gyakorolt az ukránokra, hogy szüntessenek meg egy vizsgálatot a fia ellen, aki egy ukrán energetikai cégnél dolgozott abban az időbe.)
  • Ezért szeretnének többen, főként demokraták, egy bizalmatlansági eljárást indítani az elnökkel szemben, amely elmozdíthatná a hivatalából, azon a jogcímen, hogy nem alkalmas elnöknek. Ennek az eljárásnak folyik a vizsgálati, előkészítő szakasza, eddig mindössze kétszer merült fel hasonló eljárás, és egyszer sem csinálták végig.
  • Heves vita van róla az USA-ban, hogy Trump törvényt sértett-e, ő maga váltig állítja, hogy semmi rosszat nem csinált.
  • Az ügyet egy állítólagos CIA tisztviselő robbantotta ki, aki formálisan panaszt tett, mert szerinte amikor Trump telefonon gratulált Ukrajna frissen megválasztott elnökének, Volodimir Zelenszkijnek, akkor egyben kérte a Biden elleni nyomozást is – a bizalmatlansági indítvány támogatói szerint ez összefügg azzal, hogy felfüggesztették az országnak nyújtandó amerikai katonai segélyt is.
  • Kis érdekesség, hogy amerikai források szerint Trump Orbán véleményét is kikérte Ukrajnával kapcsolatban.
  • Rudy Giuliani vallomások szerint úgy lett az amerikai–ukrán diplomácia egyik kulcsfigurája, hogy semmilyen hivatalos kormányzati pozíciója nincs.
  • Gordon Sondland, az Európai Unióhoz akkreditált nagykövet eskü alatt vallotta: érvényesült a valamit valamiért elve, amikor Trump azt kérte Zelenszkij ukrán elnöktől, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden és fia ellen.
  • Azonban Sondland azt mondta, hogy az ő tudomása szerint Trump Giulianin keresztül próbált nyomást gyakorolni, nem az elnöktől közvetlenül hallotta ezt.