16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Rendkívüli helyzetet hirdettek az ausztrál bozóttüzek miatt

K  AP20200102059
2020.01.02. 14:22 Módosítva: 2020.01.02. 14:39

18 ember halt meg és több mint 1200 lakóház semmisült meg az Ausztráliában pusztító bozóttüzekben, amelyek továbbra sem enyhülnek. Az ország délkeleti részén, Ausztrália eddigi legszárazabb és második legforróbb tavasza után a nyár java még hátravan, sem enyhébb, sem esősebb idő nem várható egyelőre.

A hőmérséklet helyenként a 48 fokot is eléri napközben.

  • A súlyosbodó helyzet miatt az új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte, hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet. Ennek hatására már csütörtök reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró gépkocsikból. Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.
  • A Victoria államban lévő Mallacoota üdülőhelyhez csütörtökön megérkezett a haditengerészet odavezényelt hajója, hogy kimenekítse a tengerparton rekedt embereket. Az ezer lakosú üdülőhely házaiból kedd reggel mintegy négyezren menekültek a partra a tűz elől.

A 18 áldozat között van egy önkéntes tűzoltó is, aki csütörtökön posztumusz kitüntetést is kapott, amelyet alig másfél éves fiának nyújtottak át

Elpárolgott a türelem

Az ország leglakottabb térségét, Sydney-t és Canberrát is fenyegető bozóttüzeket az ausztrál kormányfő kommunikációs szempontból is rendkívül szerencsétlenül kezelte, amikor év végén a katasztrófa sújtotta területek meglátogatása helyett inkább Hawaiira ment családjával. Scott Morrison később többé-kevésbé elnézést kért döntéséért. Aztán mégis olajat öntött a bozóttűz kommunikációs kezelésére azzal, hogy közölte: szerinte nem bizonyítható, hogy a helyzet kialakulásához elsődleges köze volna a klímaváltozásnak, és nem tervezi a szénipar korlátozását sem. 

Mindez csak erősítette a tűztől fenyegetett települések lakóiban az ellenérzést Scott Morrisonnal és kormányával szemben, amely szerintük nem tesz meg mindent a tűz visszaszorítása érdekében. A kormányfő az erősödő indulatok csillapítására inkább tett egy gyors látogatást az egyik tűz által pusztított településen az új-dél-walesi Cobargóban, ahol a napokban két ember vesztette életét.

A látogatás nem sült el jól, többen azt kiabálták a kormányfő felé, hogy ostoba ember, aki nem érdemel több szavazatot. Mások a város védelmére küldött gépparkot kevesellve vonták kérdőre Morrisont – írta a BBC.

A kormányfő elismerte a nehézségeket és azt is, hogy a neheze még hátravan, majd tett néhány kincstári kijelentést arról, hogy mindent megtesznek a helyzet megfelelő kezeléséért.

Továbbra is forró, ráadásul száraz idő várható, ami kedvez a szeptember vége óta tartó tűz gyors továbbterjedésének.

Az új-dél-walesi kormányzat egyhetes rendkívüli állapotot hirdetett, amely kelet-ausztráliai idő szerint péntek reggel lép életbe, ezzel újabb területek evakuálását kezdik meg, kényszerintézkedések bevezetését is lehetővé téve annak érdekében, hogy mindenki elhagyja az érintett területeket. 

Ez azonban logisztikai nehézségekbe ütközik: a kivezető utak már most telítettek, akadozóban van az üzemanyag-ellátás is. 

(Borítókép: Az ausztrál Környezetvédelmi Föld Vízügyi és Tervezési Hivatal (DELWP) által közreadott kép a Victoria ausztrál szövetségi állambeli East Gippslandban pusztító erdőtűz sűrű füstjéről 2020. január 2-án. / MTI/AP/DELWP)

   • Tippek
  • Hírek