Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Trump: A NATO vállaljon nagyobb szerepet a Közel-Keleten

2020.01.08. 22:35 Módosítva: 2020.01.09. 00:01

Az észak-atlanti szövetség nagyobb mértékben járulhatna hozzá a közel-keleti térség stabilitásához és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemhez, értett egyet telefonbeszélgetésében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Donald Trump amerikai elnök, közölte a NATO sajtószolgálata szerdán az MTI szerint.

A két vezető azután beszélt egymással, hogy Irán hajnalban rakétatámadást hajtott végre Irakban az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők ellen, megtorlásul azért, hogy Washington egy dróncsapásban megölte az iráni Forradalmi Gárda elitegységét vezető Kászim Szulejmáni tábornokot. Teherán figyelmeztette Washingtont és régióbeli szövetségeseit, hogy ne próbálják megtorolni a szerda hajnali támadást.

A NATO sajtószolgálatának közlése szerint Trump és Stoltenberg megvitatta a közel-keleti helyzetet és a NATO szerepét.

Az amerikai elnök arra kérte a NATO főtitkárát, hogy a katonai szövetség vállaljon nagyobb szerepet a Közel-Keleten.

A katonai szövetség hozzátette: a NATO kulcsszerepet játszik a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben, többek között iraki és afganisztáni kiképző missziói révén, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésére szerveződött globális koalíció tagjaként.

A Reutersnek megszólaló források szerint az irániak vélhetőleg úgy irányították támadásaikat, hogy elkerüljék a halálos áldozatokat az amerikai erők körében, ugyanis elejét akarták venni annak, hogy a feszültség oly mértékben kiéleződjön, hogy kezelhetetlenné váljon, de ugyanakkor jelzést akartak küldeni arról: Irán elszánt, hogy válaszoljon Szulejmáni megölésére.

A CNN szerint az iráni rakétatámadás akár ügyes diplomáciai lépés is lehet: nagy jelentősége van az iráni célpontválasztásnak. Ha ugyanis Irán amerikai katonákat akart volna megölni, akkor választhatott volna erre olyan támaszpontokat, amelyek könnyebb célpontnak bizonyultak volna.

Irán figyelmeztette az iraki katonai parancsnokokat, maradjanak távol az amerikai támaszpontoktól, és a hírtelevízió szerint amerikai tisztségviselők pedig megerősítették, hogy az ő csapataikat is megfelelő mértékben figyelmeztették, hogy megmenekülhessenek a támadástól. 

Egy arab diplomáciai forrás az amerikai hírtelevíziónak elmondta, hogy Irak előzetes figyelmeztetést küldött az Egyesült Államoknak arról, hogy „mely támaszpontokat érheti támadás”, miután iráni tisztségviselők továbbították az információt. A CNN szerint az amerikai hírszerzés az elmúlt napokban észlelte, hogy Irán katonai felszerelést, köztük drónokat és ballisztikus rakétákat mozgat.