Beleegyezik Haftar tábornok a líbiai tűzszünetbe

2020.01.12. 10:49

A Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) belegyezett abba, hogy tűzszünetet tartsanak a nemzetközileg elismert líbiai kormány erőivel szembeni - írta meg az MTI.

Szóvivőjük, Ahmed al-Miszmári tábornok bejelentette, hogy vasárnap hajnali 1 órától (közép-európai idő szerint 0 órától) határozatlan idejű tűzszünetet tartanak, és leállítják katonai műveleteiket azzal a feltétellel, ha ellenfeleik elfogadják ezt. Néhány órával később a nemzetközileg elismert tripoli kormány nyugtázta ezt, és a jelentések szerint a felek a tűzszünetet egyelőre betartották.

A líbiai helyzet rendezéséért már egy ideje folynak a tárgyalások. Szombaton az Európai Tanács elnöke tárgyalt az ügyben Recep Tayyip Erdogánnal. Ezt megelőzően, szerdán találkozott Erdogan és Vlagyimir Putyin Isztambulban, mivel

egy korábbi megegyezés szerint Törökországnak a líbíai egységkormány fejét, Fájez esz-Szarrádzst, Oroszországnak pedig a vele szemben álló Haftar tábornokot kellett meggyőznie a fegyvernyugvással kapcsolatban.

Találkozójuk után közösen szólították fel a harcoló feleket, hogy január 12-én léptessék életbe a tűzszünetet. Haftár erői először - csütörtökön - elutasították ezt, Szarrádzs viszont elismeréssel szólt a líbiai rendezést célzó orosz-török erőfeszítésekről, és hozzátette: hogy kormánya tűzszünet bevezetésén dolgozik, és támogatja a január 19-ére Berlinbe tervezett nemzetközi konferenciát a líbiai rendezésről.

Az Afrigatenews líbiai hírportál korábbi jelentése szerint az LNA szerda estétől légi blokád alá vette az általa ostromlott líbiai főváros, Tripoli egyetlen nemzetközi repülőterét, hogy megakadályozza a nemzeti egységkormány védelmét célzó török katonai beavatkozást. A török parlament múlt csütörtökön fogadott el egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. A Líbiai konfliktusról itt írtunk bővebben.   • Csok