Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Nem volt tisztességes Hodorkovszkij üvegketreces tárgyalása

2020.01.14. 21:36

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a tisztességes tárgyaláshoz való jog megsértése miatt elmarasztalta Oroszországot keddi ítéletében, amiért a Yukos (Jukosz) olajvállalat korábbi vezetőjének, Mihail Hodorkovszkijnak és társának, Platon Leonyidovics Lebegyevnek üvegketrecben kellett megjelennie a tárgyalásokon.

Az MTI híre szerint az EJEB keddi döntése kimondta: Oroszország nem biztosított megfelelő tárgyalási körülményeket az elítéltek számára. Közölték: az orosz hatóságok megtagadták a védelem jogát ahhoz, hogy az eljárás folyamán tanúkat idézzen be meghallgatásra és szakértői véleményeket tegyen közzé.

Az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság szerint a jogsértésre Hodorkovszkij és társa ügyének második tárgyalási fordulója idején, 2009 márciusa és 2010 decembere között került sor. Az EJEB szerint az orosz hatóságok megsértették a magánélet és a családi élet tiszteletben tartásának jogát is, mivel a vádlottaknak nem biztosították a nemzetközi jog szerint előírt láthatást az előzetes letartóztatásuk alatt.

Az EJEB hozzátette: mivel a kérelmezők nem nyújtottak be kártérítés iránti kérelmet, a bíróság szerint a jogsértés megállapítása elegendő igazságtételt jelent az általuk elszenvedett nem vagyoni kárért.

Hodorkovszkij, aki a Yukos olajvállat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután összeütközésbe került Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén 14 évre ítélték. Putyin a politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban kegyelemben részesítette. Ezután Hodorkovszkij Svájcba utazott, ahonnan továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

Putyin egyébként 2015-ben írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében az orosz alkotmánybíróság figyelmen kívül hagyhatja a nemzetközi bíróságok, közülük is elsősorban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának az ítéleteit, amennyiben azok ellentétesek az orosz alkotmánnyal.