Több százezer hazatérő román vendégmunkást nem teszteltek

2020.03.21. 12:32

Több százezer nyugatról hazatérő román okozhat gondot

A Szabad Európa Rádió román nyelvű honlapján arról közölt cikket, hogy legalább 200 ezerre, de nem kizárt, hogy akár 950 ezerre tehető azon március elején Nyugatról – főleg Olaszországból és Spanyolországból – hazatért románok száma, akik megúszták a házi elkülönítést és karantént, mivel akkor lépték át a román országhatárt, amikor még csak az észak-olaszországi Lombardia tartomány számított járvány sújtotta vörös zónának. A forrás szerint a külföldről hazatért románok legfeljebb 3,3 százalékán végeztek koronavírus-tesztet. Csehországhoz hasonlóan Romániában is elkezdett terjedni az interneten a kijárási tilalom tervezett bevezetésének híre, de ezt a hatóságok cáfolták.

Péntekig Romániában 308 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A kór Romániában eddig nem követelt halálos áldozatot, de Olaszországban már három új típusú koronavírusban szenvedő román állampolgár vesztette életét.

Csehországban szigorítják az ellenőrzéseket

Csehországban az arcmaszkok kötelező használatát ellenőrzik, miközben az ország hatóságai a járvány súlyosbodása esetén a kijárási tilalom bevezetéséhez nyúlnának idővel. Romániában a nyugatról hazaérkező, nem tesztelt vendégmunkások okozhatnak gondot, Lengyelországban még nem indokolt a szükségállapot bevezetése.

A cseh hatóságok mostantól szigorúbban fogják ellenőrizni a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések betartását, elsősorban az arcmaszkok kötelező használatát a köztereken, valamint a házi karantén betartását – közölte Jan Hamácek belügyminiszter pénteken este, a közszolgálati hírtelevízióban (CT24) tett bejelentése nyomán az MTI.

A száj és az orr eltakarása a köztereken szerda óta kötelező Csehországban, ezt a nagy többség tartja is, de vannak, akik ellenszegülnek az intézkedésnek. A cseh hírtelevízió szerint a hatóságok pénteken még csak három esetben szabtak ki, egyenként 10 ezer koronás (135 ezer forint) pénzbírságot a rendelkezések be nem tartása miatt, de az ellenőrzés fokozásával ez a szám növekedhet.

Probléma az is, hogy sokan nem tartják be a házi karantént, ami a fertőzésgyanús, illetve a velük kapcsolatba került személyek számára kötelező. Ha a jelenlegi intézkedéseknek köszönhetően

két héten belül nem lassul a járvány terjedése, akkor akár kijárási tilalomra is számítani lehet,

közölte Roman Prymula egészségügyi miniszterhelyettes, az országos válságstáb elnöke. Ezután az interneten terjedni kezdett a csehek között a hír, hogy már hétfőtől bevezethetik a kijárási tilalmat, de Andrej Babis kormányfő a Twitteren ezt határozottan cáfolta, kijelentve, hogy „semmi ilyesmi nincs most napirenden”. Egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy ne dőljenek be a terjedő a rémhíreknek. Házi karanténban jelenleg több ezer ember van.

Csehországban szombaton reggel 904 koronavírus-fertőzéses esetet tartottak nyilván. Haláleset egyelőre nincs. Több mint ötven személyt kórházban kezelnek, közülük ötnek az állapota súlyosnak minősíthető. Eddig négyen gyógyultak fel a betegségből. Laboratóriumi teszteket szombatig 13 700 személyen végeztek el.

Lengyelországban – ahol péntek este hirdettek járványhelyzetet – szombat reggelig 439 fertőzést regisztráltak, azaz egy nap alatt 72-vel nőtt az ismert betegek száma. Eddig öt idős ember halt bele a betegségbe. A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski egy szombat reggeli rádióinterjúban kijelentette, hogy az az országban jelenleg nem indokolt a szükségállapot bevezetése, amely alkotmányos alapot adna a május 10-re kitűzött elnökválasztás elhalasztására – mondta. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy a helyzet ebben a tekintetben még megváltozhat.

Ukrajnában péntek estig 41-re nőtt a megerősített koronavírus-fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Bankszámla