Peruban 16 ezer embert tartóztattak le a kijárási tilalom megszegése miatt

2020.03.25. 23:02

Peruban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be március 15-én, amiket első körben nem sokan tartottak be, sokan a parkokban piálgattak, meg fociztak, aminek az lett a vége, hogy eddig több mint 16 ezer embert tartóztattak le az országban a tilalmak megszegése miatt - írja a BBC.

Kapcsolódó

Latin-Amerikában is elkezdték lezárni a határokat

Venezuelában teljes karantént rendeltek el, de szinte mindenhol máshol is lezárják a határokat.

A kijárási tilalmat megszegőket a rendőrök a letartóztatás után a rendőrőrsre szállítják, ahol néhány óráig fogva tartják őket, majd szabadon távozhatnak. Az országból érkező képek és videók alapján nagyon erős az utcákon a katonai és rendőri jelenlét, viszont valószínűleg a kijárási tilalmat azért nem tartják be ennyire, mert nem jár érte pénzbüntetés. A kormány jelenleg azt fontolgatja, hogy a visszaesőknek bevezet valamilyen pénzbírságot.

A kijárási tilalom értelmében este nyolc és reggel öt között számos városban egyáltalán nem szabad kimozdulni. A fennmaradó időszakban is csak vészhelyzet esetén lehet elmenni otthonról, vagy élelmiszert venni.

A különösen szigorú intézkedések miatt nagyon sok turista ragadt az országban, brit turistából például több mint ezer, akiket ezen a héten fognak különleges repülőjáratokkal hazavinni.

Magyar turisták is rekedtek Peruban, Szijjártó Péter eheti tájékoztatása szerint még 58 magyar van az országban, folyamatosan dolgoznak rajta, hogy őket haza tudják szállítani.

Kapcsolódó

Szijjártó: Egy nap alatt újabb 726 magyar tudta elhagyni a külföldi országot, ahol ott rekedt

Az uniós külügyminiszterek a koronavírus elleni nemzetközi fellépésről tárgyaltak a videókonferenciájukon.

A Peruban rekedt magyarok között van Berg Judit meseíró is, aki hat napja volt az országban, amikor lezárták a határokat. Kirándulni indult a barátaival a hegyekbe, de végül jobb híján egy új gyerekkönyvön kezdett el dolgozni a kijárási tilalomban. „Még októberben, amikor a 9. Ruminit befejeztem (Rumini Tükör-szigeten) eszembe jutott a folytatás, és még frissiben nagy lendülettel elkezdtem írni. Aztán karácsony táján ez megtorpant, de az elutazásom előtt új lendületet vett, most pedig nagy lelkesedéssel folytatom" - mondta a meseíró. A könyv címe Rumini és az elsüllyedt világ lesz.

A 32 milliós lakosságú Peruban egyébként 480 ember kapta el eddig a betegséget, kilenc áldozata van a járványnak, egy ember épült fel eddig.

A környező országok közül Brazíliában és Chilében van viszonylag sok megbetegedés, Brazíliában már 2433-an fertőződtek meg, Chilében pedig 1142-en. A többi dél-amerikai országban az esetszámok nem haladják meg a néhány százat vagy a pár tucatot.

Az egyes országok adatairól ebben a cikkünkben talál információkat.

Kapcsolódó

Hol, hogy áll most a járvány?

Minden adat a koronavírusról, naprakészen, térképekkel, grafikonokkal.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!